Unul dintre instrumentele pe care le folosim de obicei pentru a desface o sticlă cu vin este tirbușonul manual, pe piață există diferite modele realizate din diferite materiale care reușesc să îi confere o estetică diferită, în funcție de gustul fiecărei persoane, însă funcția este aceeași, aceea de a scoate dopul din sticlele de vin.
Această mică ustensilă are, în general, o elice metalică și un mâner sau o pârghie care ajută la extragerea dopurilor.
Într-un videoclip distribuit pe Tik Tok de contul @truchommeliers, utilizatorul ne oferă câteva recomandări despre cum să o facem în mod profesionist
Potrivit utilizatorului, tehnica care trebuie aplicată este următoarea:
Se plasează spirala metalică a tirbușonului în poziție orizontală, cu vârful ascuțit în mijlocul dopului de plută. În așa fel încât să înceapă să se rotească și să se aplice o mică presiune pe diagonală.
După ce spirala a fost introdusă, îndreptați tirbușonul și aplicați o ușoară presiune cu mânerul pentru a extrage dopul.
Este demn de menționat faptul că tehnica depinde adesea de modelul tirbușonului. Recomandarea este de a o face fără mișcări bruște.