Coaja de banană, mai ales dacă este verde, este tare și amară, așa că de obicei ajunge la gunoi. Pentru a o face gustoasă trebuie să o pregătiți în mod corect.

Este foarte bogată în fibre 

Coaja de banană are 70-83% fibre digestive. Această cantitate de fibre produce o senzație de sațietate, care împiedică consumul de calorii în exces, și favorizează sănătatea prin efectul său asupra tranzitului intestinal și a stării microbiotei.

  • Ea previne constipația.
  • Stabilizează nivelul de zahăr din sânge (glucoză).
  • Reduce colesterolul rău LDL.
  • Îmbunătățește starea mucoasei intestinale, ceea ce reduce inflamația și reglează imunitatea.

Pielea de banană conține, de asemenea, potasiu, polifenoli, caroteni și alte substanțe fitochimice cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Potrivit studiului publicat în revista Applied biochemistry and biotechnology, conținutul de antioxidanți scade pe măsură ce banana se coace.

Toate cojile de banane pot fi consumate, dar rețineți că cele coapte sunt mai subțiri și mai dulci.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să spălați bine coaja, așa cum ați face cu orice fruct care nu este decojit. Acest lucru este deosebit de important dacă banana nu este organică, deoarece cultivarea convențională folosește o mulțime de pesticide. 

Coaja de banană poate fi folosită ca ingredient în smoothie-uri de fructe și legume și chiar în mâncăruri principale. Iată câteva preparate simple.

Pâine cu banană 

În această rețetă nici măcar nu trebuie să decojești banana. Tăiați tulpina groasă și capătul dur opus, aruncați-le, apoi continuați prin a felia banană. Puneți feliile în blender sau în robotul de bucătărie și continuați cu rețeta obișnuită de banana bread.

Dacă banana nu este foarte coaptă, o puteți decoji și găti coaja timp de 20 de minute înainte de a o pune în blender.

Smoothie cu coajă de banană 

Se taie banana în felii ca în rețeta anterioară. Puteți adăuga două sau trei felii ca atare în blender, împreună cu alte fructe, sucuri și legume, pentru a face smoothie-ul de mic dejun. De asemenea, puteți congela câteva felii pentru a le avea gata în fiecare dimineață.