Bunicile făceau pe vremuri cele mai bune murături și dulcețuri fără să apeleze la chimicale. Există conservanți naturali pe care îi poți utiliza, astfel încât conservele să reziste perfect toată iarna. Iată câteva dintre acestea:
Zaharul
Zahărul nu doar că dă un gust bun preparatelor, ci este și un bun conservant pentru alimente. Acesta absoarbe apa in exces și nu lasă microorganismele să se dezvolte.
Sarea
Sarea este unul dintre cei mai buni conservanți naturali. Este folosită încă din antichitate. Acest condiment este foarte important deoarece deshidrateaza alimentele si microorganismele prezente in produsele alimentare. Astfel, conservele se mențin uscate și nu mucegăiesc. Trebuie sa fie sare gema, nemacinata, nefiltrata si fara iod.
Otețul
Oțetul este un alt conservant natural folosit din cele mai vechi timpuri. Conține acid acetic 5% care distruge bacteriile si alte microorganisme.
Uleiul
Uleiul blochează contactul cu aerul și oprește astfel proliferarea fungilor și mucegaiurilor. Reduce de asemenea rata de oxidare și ajută la prevenirea alterării.
Penntru murături, hreanul este cel mai bun conservant natural. De asemenea, cuisoarele, boabele de mustar, crengutele de visin, salvia, cimbrul, rozmarinul, toate uscate si puse in borcane, intarzie dezvoltarea microorganismelor si reduc viteza de oxidare. Scorțișoara era folosită adesea de bunici pentru conservarea gemurilor și dulcețurilor.
Pentru conservele dulci, foarte buna este scortisoara, sub forma de batoane sau sub forma de pudra.