De câte ori vi s-a întâmplat să cumpărați cafea și să o deschideți abia după un an: mai este bună sau nu? Când ne dăm seama de acest lucru, există două opțiuni. 

Rafael Carbajal este un inginer în domeniul alimentar și al biotehnologiei, care își dedică contul Tiktok pentru a împărtăși videoclipuri care ne informează despre alimente. De asemenea, el analizează suprafețele pe care gătim și, pe baza unor informații certificate, ne explică adevărul.

Poate fi consumată cafeaua după data de expirare?

Potrivit videoclipului împărtășit de tiktokerul Rafa Carbajal ca răspuns la unul dintre urmăritorii săi, care susținea că s-a documentat și că cafeaua nu expiră, expertul afirmă că aceasta expiră, dar că, spre deosebire de alte alimente, poate fi consumată în continuare, doar că își pierde proprietățile antioxidante și alte caracteristici, cum ar fi aroma și chiar gustul.

Cum se păstrează cafeaua?

Carbajal explică faptul că boabele de cafea întregi au nevoie de aproximativ 7 săptămâni pentru a elibera dioxid de carbon, iar atunci când sunt cumpărate măcinate își pot păstra proprietățile până la 1 sau 2 săptămâni mai târziu, dar recomandă să fie depozitate departe de lumină, căldură, umiditate și aer, astfel că trebuie păstrate într-un loc uscat și întunecat.

"Cafeaua este un produs organic, adică sunt semințe și emit în permanență dioxid de carbon, iar când nu mai emit dioxid de carbon, încep să absoarbă oxigen, aceasta este metoda pe care oamenii de știință o folosesc pentru a ști când începe să-și piardă prospețimea", explică tiktokerul.

foto: shutterstock.com