Pentru a ieși însă perfecte, gospodinele trebuie să acorde o atenție specială. Astfel, pentru a nu da greș niciodată, există câteva trucuri, moștenite de la bunici. 

Cel mai important ingredient pentru a închega piftia 

Unul dintre cele mai importante ingrediente care ajută piftia să se închege este usturoiul. La fiecare kilogram de carne trebuie să punem o căpățână mare de usturoi. Astfel, dacă ai două kilograme de carne, pui două căpățâno de usturoi. 

Jumătate din cantitatea de usturoi se adaugă la început, împreună cu frunzele de dafin, sarea și boabele de piper, iar cealaltă jumătate pisată mărunt se pune când se stinge focul. Se amestecă bine ingredietele și apoi se pune capacul și se lasă la infuzat jumătate de oră. 

Jumătate din cantitatea de usturoi se pune de la început la fiert, împreună cu boabe de piper, sare și frunze de dafin, în funcție de rețetă.

Cum se pregătește carnea pentru piftie 

Carnea se dezosează și se taie bucăți, cât încă este caldă. Se adaugă apoi în boluri alături de legumele fierte. Ca să arate mai festiv, se pot pune la baza formelor felii de ou fiert, boabe de porumb sau de mazăre. 

Cum se limpezește corect piftia 

O piftie perfectă trebuie să fie foarte limpede, de aceea este foarte important să strecurăm zeama în care a fiert carnea pentru a îndepărta condimentele. Zeama se lasă apoi la răcut și se adună grăsimea formată la suprafață. Se bat apoi 3-4 albușuri de ou, se pune zeama la fiert la foc mic și se toarnă albușurile. Acestea se vor coagula și vor aduna grăsimea în exces. 

Apoi zeama se strecoară printr-o sită căptușită cu un strat gros de vată sterilă. Pentru ca piftia să iasă limpede, trebuie să strecori zeama foarte bine. 

Zeama nu trebuie turnată toată o dată, ci polonic cu polonic. Vata sterilă se schimbă de câteva ori daca se umple de grăsime. 

După ce a fost zeama limpezită, cât încă este fierbinte se vântură bine. Se trece dintr-un castron în altul de la o înălțime de 20 – 30 de centimetri. Bunicile vânturau zeama de 30 de ori ca să se închege perfect. 

foto: shutterstock.com