Fondantul este cunoscut pentru forma sa de plastilină, așa că poate fi modelat în orice formă doriți. Textura sa este netedă și oarecum groasă, ceea ce facilitează realizarea unor decorațiuni care arată ca și cum ar fi făcute din lut. Cuvântul "fondant" vine de la verbul francez care înseamnă "topit" și se referă la faptul că pasta se topește în gură atunci când este mâncată.
Potrivit Gastronomía Internacional, această pastă de zahăr este relativ nouă. În Franța anilor 1800, zahărul din trestie era foarte ieftin, așa că patiserii au început să îl folosească pentru a economisi niște bani, în special ca acoperire pentru deserturi mici, cum ar fi biscuiții, marțipanul și ciocolata.
Fondantul a devenit popular în secolul al XX-lea, când a început să fie folosit la prăjituri, ajungând până în zilele noastre, unde putem găsi adevărate minunății realizate din acest material.
Cât de sănătos este fondantul?
Glazura este alcătuită în principal din zahăr la care se adaugă sirop de glucoză, untură vegetală, apă și gelatină. Dicționarul gastronomic precizează că, pentru ca toate ingredientele să se unească, acestea trebuie să ajungă la punctul unei bile tari, adică la 130°C. În timpul procesului, pasta devine densă și opacă, care poate fi folosită pentru a face o creație, sau poate fi păstrată într-un ambalaj ermetic.
Luați în considerare faptul că fondantul este făcut din zahăr, deci nu este foarte sănătos. Potrivit experților, un om ar trebui să consume zilnic aproximativ 30 de grame de îndulcitor, dar 100 de grame din această pastă are 90 de grame de zahăr, așa că este mai bine să nu consumați prea mult.