Acesta se prepară din orice tip de lapte: de vacă, de capră, de cocos, de orez sau de soia și este consumat de mii de ani, potrivit Asociației Spaniole a Intoleranților la Lactoză (Adilac).

Această băutură este făcută din lapte fermentat cu granule de chefir, care combină bacterii și drojdii care interacționează cu laptele. Poate fi preparată și cu apă, zahăr și granule de chefir, iar rezultatul este o băutură pe care o pot bea chiar și persoanele cu intoleranță la lactoză.

Nutrienți și beneficii de chefir

Chefirul, originar din Asia Centrală, este o alternativă la iaurt și conține multe beneficii pentru sănătate. Printre nutrienții săi se numără proteine, vitaminele B, vitamina K2, vitamina A, vitamina D, calciu, fosfor și potasiu, enumeră Mind Body.

Această băutură conține cel puțin 30 de tulpini de bacterii bune "care ajută la combaterea tumorilor, a microbilor dăunători, a substanțelor cancerigene și nu numai".

Beneficiile sale includ: 

Îmbunătățește sănătatea digestivă: ajută la echilibrarea florei intestinale, este digestiv, combate diareea, constipația și bolile gastrointestinale, inclusiv ulcerul și sindromul colonului iritabil.

Sănătatea oaselor: este o sursă bogată de calciu, care previne osteoporoza. Conține vitamina K2, care ajută la absorbția acestui mineral necesar pentru oase.

Întărește sistemul imunitar: stimulează apărarea organismului, stimulând imunitatea.

Regenerează pielea: unul dintre beneficiile chefirului este reprezentat de efectele sale asupra pielii. Ajutând la îmbunătățirea funcției intestinale, acesta previne afecțiuni ale pielii, precum acneea, erupțiile cutanate, eczema și psoriazisul. 

Facilitează toleranța la lactoză: chefirul ajută la descompunerea lactozei și o face mai ușor de digerat.