Dacă îşi place de exemplu parizerul, ar trebui să te gândeşti de două ori înainte de a-l cumpăra din magazine. Acesta conţine în mare parte slănină, la fel ca crenvurstii sau cârnaţii polonezi.
Conform analizelor făcute, slănina de găseşte în proporţie de 70-80% la produsele „de calitate” și ajunge chiar la 95% pe piețele sărace, precum România.
Mai mult, atunci când producătorii vor să reducă foarte mult costurile, renunţă la slănină şi adaugă pastă MDM, o amestec de apă şi pastă de şorici, piele de pui, tendoane şi cartilagii.
Pasta obţinută este amestecată cu un procent infim de carne. De asemenea, pentru a căpăta consistenţă, în amestec se mai adaugă amidon şi soia.
Pentru a ca produsul să aibă o culoare cât mai naturală şi să fie atrăgător, producătorii adaugă carmin şi „praf de parizer”, un amestec de arome naturale şi de sinteză, dar şi o cantitate mare de substanţe chimice. Pentru un parizer cât mai gustos, se adaugă glutamatul de sodiu (potentiator de gust).Lactoza și glucoza au rolul de a îndulci ușor amestecul. Pe lângă toate acestea, se mai adaugă conservanţi, dar şi antioxidanți (acid ascorbic).
Sursa foto: shutterstock.com