Când vine vorba de gătitul sau încălzirea alimentelor, cuptorul cu microunde este, de obicei, aparatul care consumă cea mai puțină energie, în comparație cu cuptorul electric sau cu plita cu inducție. Potrivit Organizației Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU), consumul mediu al unui program de un minut și jumătate în cuptorul cu microunde este de 25 Wh, în timp ce cuptorul consumă 600 Wh pentru fiecare utilizare.

În comparație, plitele cu inducție pot folosi în medie aproximativ 72 Wh, folosind ca exemplu o oală de patru litri de apă. 

În analiza sa de recomandări pentru economisirea energiei, Institutul pentru Diversificarea și Economisirea Energiei (IDAE) consumul aparatelor electrocasnice se clasează astfel: cuptorul cu microunde, oala sub presiune, aragazul și, în cele din urmă, cuptorul electric.

Cuptorul electric nu trebuie folosit pentru a găti cantități mici de alimente, "nici pentru reîncălzire sau decongelare". Pe de altă parte, IDAE subliniază că "plitele cu inducție consumă mai puțină energie electrică decât cele din vitroceramică", motiv pentru care este recomandabil să alegeți acest tip de aparat pentru a economisi la factura de electricitate.