Astfel, cozonacul rezistă aproximativ 3 zile după ce a fost copt. După această perioadă el începe să își schimbe textura și gustul, de aceea nu mai este indicat să îl consumăm. 

Cum păstram proaspăt cozonacul 

În primul rând nu este indicat să îș depozităm în spații friguroase, deoarece se va usca mult mai repede. 

Una dintre cele mai eficiente metode de conservare a cozonacului este congelarea, in pungi sigilate. Astfel, cozonacul va rezista la congelator cel puțin 3 luni. Pentru a-l dezgheța fie optăm pentru cuptorul cu microunde, fie îl pune la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. 

Cozonacul se păstrează cel mai bine într-un loc uscat și răcoros, precum debaraua, însă nu în frigider. La fel ca pâinea, expus la temperaturi scăzute, amidonul va cristaliza și va favoriza apariția mucegaiului. 

Pentru a nu se întări, cozonacul trebuie învelit în hârtie de copt și apoi pus într-o pungă care se închide ermetic. Pentru o umiditate optimă, poți pune în pungă un măr sau coajp de portocală. Astfel, vom prelungi prospețimea pentru câteva zile. 

De ce rezistă mai mult cozonacul cumpărat din comerț

Cozonacul cumpărat din supermarket rezistă până la 30 de zile pentru că este preparat cu ingrediente speciale, care prelungesc durata de valabilitate. 

Sunt folosiți adesea aditivi alimentari, precum emulsificatorii și conservanții pentru a preveni alterarea. De asemenea, ambalajele folosite ajută la prevenirea pătrunderii aerului și formarea umidității. În procesul de fabricare, cozonacul este supus unor procese de deshidratare, care reduc conținutul de apă și împiedică formarea mucegaiului. 

foto: shutterstock.com