Gospodinele se pregătesc din timp și prepară cea mai gustoasă zacuscă pentru iarnă. Cu toate acestea, ca să iasă delicioasă, este nevoie de câteva trucuri. Se spune că gospodinele din Moldova fac cea mai bună zacuscă de vinete, așa că avem câteva ponturi de la acestea. 

Foarte multe gospodine greșesc atunci când vine vorba despre cantitatea de ceapă pe care trebuie să o punem în zacuscă. 

Astfel, potrivit gospodinelor din Moldova la fiecare 25 de gogoșari sau ardei grași, trebuie adăugat 1 kg de ceapă tocată. Ideal ar fi să o toci din timp și să o lași la scurs într-o sită; 

De asemenea, pentru ca zacusca să iasă delicioasă, este foarte important să folosim legume proaspete și să o fierbem 1 oră. 

„Pentru o zacuscă cu gust spectaculos, esenţial este să se folosească ingrediente de calitate şi să i se acorde atenţia cuvenită în timpul pregătirii. În două ore zacusca noastră este gata”, spune părintele Efrem.

„Se fierbe 1 oră, timp în care se verifică şi se amestecă cu grijă continuu. Nu e nevoie să se fiarbă mai mult, toate ingredientele fiind deja gătite (ardeii copţi, vinetele la fel, bulionul fiert). În final, zacusca trebuie sa aibă o consistenţă omogenă, păstoasa. Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi, dacă se doreşte să se accentueze dulceaţa naturală a ardeilor şi cepei, se pot adăuga şi două linguri de zahar”, recomandă bucătarul mănăstirii Dervent.

Ce sare se pune la zacuscă? 

Pe lângă ceapă și legume proaspete, sarea pe care o folosim este și ea foarte importantă. Este recomandat să folosim sare fină la zacuscă, deoarece se dizolvă rapid și ajută la omogenizarea aromelor. În plus, sarea este cea care ajută zacusca să se mențină toată iarna. 

De asemenea, este indicat să adaugi la final mirodeniile, pentru ca acestea să își păstreze cât mai bine aroma. Cele mai populare condimente folosite la zacuscă sunt sarea, piperul, cimbrul și foile de dafin.

sursa foto: shutterstock.com