Oala sub presiune este folosită pentru alimentele care necesită ore bune de gătire, fiind o modalitate de a economisi timp și energie.

Pe lângă legumele, tocănițele de legume sau de carne, oala sub presiune este utilă și pentru supe, compoturi, piureuri și creme, tocănițe de pește sau chiar pentru prepararea fructelor de mare. Fiecare are timpi diferiți de gătire la oala sub presiune de care trebuie să se țină cont. Acestea vor depinde, de asemenea, de modelul și de puterea focului nostru.

Mai presus de toate, important este să setați minutele indicate și să fiți atenți la momentul în care supapa începe să elibereze abur pentru a o opri.

Legume, leguminoase și carne la oala sub presiune 

Nu toate legumele sunt la fel, așa că trebuie să avem o listă clară a celor care vor dura mai mult sau mai puțin. Putem pregăti o cină rapidă și sănătoasă în oala sub presiune. Cele care durează cel mai mult sunt anghinarele și ceapa, care sunt gata în zece minute. Acestea sunt urmate de fasole verde, dovlecei și sparanghel în șapte minute. Vinetele, dovleceii, varza, conopida, cartofii, castraveții, varza, roșiile și morcovii au nevoie de șaizeci de secunde sau mai puțin. Și progresiv, cu o scădere de un minut, găsim ardeii și prazul; mazărea; spanacul și, în final, ardeiul, care este la 120 de secunde.

Leguminoasele la oala sub presiune

Al doilea ingredient care necesită cel mai mult timp pentru a fi gătit sunt anumite leguminoase. Lintea durează cel mai puțin, iar năutul cel mai mult. Vom lua ca timp maxim de referință legumele cele mai tari, năutul, care necesită între 20 și 30 de minute. În jur de un sfert de oră pentru fasole; și, în sfârșit, 12 minute pentru ca lintea și fasolea să se înmoaie.

Carnea la oala sub presiune 

Ultimul grup este cel al cărnii. Acest ingredient de bază în dieta noastră este spectaculos atunci când este gătit într-o oală sub presiune. Ne putem bucura de o tocană ca a bunicii, gătită cu multă dragoste și cu textura necesară. Cele mai tari cărnuri sunt picioarele de porc, de vițel sau de miel, care necesită între 30 și 35 de minute, precum și tocănița de vită. 

O tocană de vițel sau de miel poate fi gătită în 20 sau 25 de minute. Și alte tipuri de carne, cum ar fi rața, curcanul, potârnichea, pulpa de porc sau orice friptură pot fi gătite în 15-20 de minute. Pentru iepure sau miel, 12 minute și cu un minut mai puțin pentru chifteluțe. Alimentele precum puiul sau porumbelul trebuie gătite între 10 și 16 minute.