Unul dintre cele mai populare uleiuri din întreaga lume este, fără îndoială, uleiul de măsline. Acesta a devenit una dintre cele mai sănătoase opțiuni pentru gătit.

Cu toate acestea, s-a subliniat, de asemenea, că uleiul de măsline și uleiul de măsline extravirgin nu sunt același lucru. 

Diferența dintre uleiul de măsline și uleiul de măsline extravirgin

Ambele sunt extrase prin procese mecanice din măsline, ceea ce este cunoscut sub numele de centrifugare, deci nu trec printr-un proces de rafinare.

Ulei de măsline 

Acest tip de ulei de măsline are un nivel de aciditate chimică care poate fi mai mic sau egal cu 2º, iar rezultatul său în efectul median este egal cu 2,5, motiv pentru care este clasificat ca ulei de măsline virgin. De asemenea, trebuie remarcat faptul că procesul prin care trece acest tip de ulei pierde, de obicei, cea mai mare parte a nutrienților săi.

Ulei de măsline extravirgin

Nivelul de aciditate din acest tip de ulei este mai mic de zero, 8º, iar din punct de vedere organoleptic nu are niciun efect, astfel încât proprietățile nutritive rămân aproape intacte, spre deosebire de uleiul de măsline .  

Cultivare 

Este foarte important de subliniat cultivarea măslinelor, care va da un gust complet diferit și, bineînțeles, un preț complet diferit între fiecare ulei de măsline și uleiul de măsline extravirgin. Aceasta, desigur, evidențiind faptul că uleiul de măsline extravirgin are un proces mai mare în îngrijirea dăunătorilor.

Mirosul 

Veți constata că au o intensitate diferită  în ceea ce privește sucul de măsline, însă, veți observa că și mirosul lor este diferit, uleiul de măsline extravirgin fiind mai intens. 

foto: shutterstock.com