Surorile Caroline si Stephanie Tatin detineau un hotel frecventat de numerosi vanatori. Una dintre surori, uitand intr-o zi sa prepare desertul, in graba, a pus intr-un vas tapetat cu unt merele si zaharul, uitand de aluat. Cand a scos merele de la cuptor sa verifice daca s-au facut, si vazand ca acestea nu sunt prezentabile, le-a acoperit cu aluat.
Dupa ce le-a scos din cuptor, cu toate ca a procedat invers, ea a insistat sa le serveasca tartele clientilor sai. Aceste tarte savuroase (cu reteta inversata) au avut un asemenea succes, incat au ajuns sa fie servite in cele mai mari restaurante si in special la Maxim's.
Reteta pentru 8 persoane:
- 7 mere
- 125 gr unt
- 125 gr zahar
- 10 gr zhar vanilat
- sare
Ingrediente pentru aluat
- 250 gr faina
- 125 gr unt
- sare
- 1 galbenus de ou
- apa
Preparare: Dupa ce ati lasat aluatul timp de doua ore, spalati si curatati merele pe care le taiati in felii. Tapetati cu unt o forma de tarte cu 24 cm diametru, pudrati cu jumatate din cantitatea de zahar; dispuneti merele in cercuri concentrice si pudrati cu restul de zahar; plasati aluatul sub amestecul de fructe; introduceti la cuptor la 230° si lasati o jumatate de ora; scoateti de la cuptor si puneti o farfurie deasupra formei de tarta; rasturnati continutul, scoateti forma de tarta, verficati daca merele s-au caramelizat si serviti preparatul caldut. Se serveste cu frisca sau cu inghetata de vanilie.
Pasul 1
Curatati merele si indepartati cotorul. Taitati merele in 4.
Pasul 2
Adaugati intr-o tava rotunda, de diametru 28 cm, 125 gr unt.
Puneti tava la foc mic si lasati untul sa se topeasca, apoi adaugati zaharul. Lasati pana se caramelizeaza, insa fara sa se arda.
Pasul 3
Asezati merele in forma de raze de soare.
Pasul 4
Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius.
Intindeti aluatul si asezati aluatul peste mere si acoperiti bine. Introduceti la cuptor si lasati timp de 40-45 de minute.
Pasul 5
Luati un platou mare si intoarceti preparatul si indepartati tava.
Se pate servi rece sau cald. Se poate servi cu inghetata de vanilie sau frisca, dupa gust.
Reteta de Tarte Tatin a fost gatita de catre cei mai buni chefi din Franta pentru evenimentul "La Grande Tablee" din cadrul evenimentului "Sarbatoarea Gustului".
Sursa reteta: www.sarbatoarea-gustului.ro