O combinatie divina de umplutura cremoasa aseazata intre foi de placinta frumos rumenite si indulcita inainte de servire cu un sirop cu arome de portocala, lamaie sau trandafir.
Secretul umpluturii este grisul care ii da fermitate si o textura aparte, amestecat cu oua batute, lapte, unt si aroma de vanilie. Singura problema e ca trebuie sa o servesti rapid pe toata, ca sa savurezi din plin textura cremei in combinatie cu foietajul crocant. In cateva ore dupa ce ai scos-o din cuptor, crema va umezi foile de placinta, iar daca o tii la rece, crema va avea o textura mult prea ferma.
Iti propunem o reteta de Galaktoboureko pe care sa o prepari in totalitate in mai putin de 2 ore.
Ingredinente (pentru 12 portii mari):
Pentru umplutura:
- 1.4 litri lapte
- 175g gris
- 140g zahar
- 1 lingura unt
- 1 lingurita extract de vanilie
- 3 oua coaja rasa de la 1 portocala
Pentru placinta:
- 1 pachet foi de placinta
- 200g unt
Pentru siropul de citrice:
- 280g zahar
- 240ml apa
- 60ml suc proaspat de portocala sau lamaie
- ½ lingurita extract de vanilie
Foto: Browned Eyed Backer
Incinge cuptorul la 190C.
Pregateste-ti tava. Poate fi o tava rotunda de 38cm diamentru sau o tava dreptunghiulara de 25x30cm. Foile de placinta ar trebui sa fie la temperatura camerei sau usor mai reci de atat. Nu deschide ambalajul inainte sa le folosesti daca nu vrei sa se usuce.
Pentru umplutura, amesteca laptele cu grisul, 100g zahar, untul si extractul de vanilie intr-o oala mare, pe foc mediu. Lasa pe foc timp de 15 minute, amestecand continuu, pana cand capata consistenta unei budinci sau creme dense.
Lasa sa se raceasca timp de 5-10 minute. Intre timp, bate ouale cu restul de zahar si apoi adauga-le in budinca impreuna cu coaja de portocala.
Pregateste folie de placinta. Topeste untul si unge mai intai baza tavii. Imparte foile de palcinta in doua. Aseaza primul strat la baza tavii, ungand cu unt intre fiecare foaie. Apasa usor foile in coltul tavii si lasa marginile sa atarne peste tava.
Toarna crema usor racita peste foile asezate si intinde-o in strat egal pe toata suprafata tavii. Aseaza si restul de foi de placinta si unge-le cu unt pe fiecare in parte, inainte sa o asezi pe urmatoarea. Unge si marginile care atarna peste tava si ruleaza-le formand o rama in jurul tavii.
Inainte sa pui la cuptor unge din belsug cu unt si suprafata placintei. Coace placinta timp de 30-45 de minute, dar verifica aspectul ei destul de devreme pentru ca foietajul se poate arde usor. Cand foile de placinta sunt rumene, poti sa o scoti din cuptor.
Foto: Brown Eyed Baker
Intre timp, poti pregati siropul. Pune apa, sucul de portocale sau lamaie si zaharul la fiert timp de 5 minute. Dupa ce opresti focul poti adauga extractul de vanilie.
Dupa ce ai scos placinta din cuptor, lasa-o sa se racoreasca timp de 15 minute, apoi toarna tot siropul peste ea. Lasa placinta sa stea timp de o ora inainte sa o servesti, astfel incat sa aiba timp sa absoarba tot siropul.
Sursa reteta: Brown Eyed Baker