Chefirul nu este un iaurt. Acesta este primul lucru pe care trebuie sa-l stii. Chiar daca din punct de vedere nutritional se aseamana, unii experti in alimentatie sustin ca are beneficii mai puternice decat iaurtul. Chefirul stimuleaza imunitatea, reduce inflamatiile, usureaza simptomele intolerantei la lactoza si contine mai multe culturi active de bacterii benefice pentru digestie.
Chefirul exista din timpuri stravechi, era consumat de triburile musulmane din Caucazul de Nord. Datorita proprietatilor sale importante, acestia il considerau un dar de la Allah, iar familiile transmiteau "boabe" de chefir din generatie in generatie, ca simbol al bogatiei. Aceste boabe sunt de fapt o combinatie de drojdie si bacterii din care se face chefirul. Laptele de chefir se face prin combinarea lor cu lapte.
Probioticele din chefir stimuleaza golirea sistemului digestiv, efect opus fata de cel al laptelui si al branzei. Si, chiar daca este un produs lactat, chefirul usureaza simptomele mai multor probleme digestive: intoleranta la lactoza, sindromul colonului iritabil, boala celiaca.
Expertii in nutritie considera ca tot ce-i lipseste chefirului este promovarea, dar ca in curand va fi ridicat la randul de "superaliment". Daca vrei sa-l consumi mai des, iti sugeram sa-l incerci la micul dejun sau la gustarea dintre mese.