Branza cu mucegai este o clasificare generala a branzei de vaca, de capra sau de oaie care contine culturi de Penicillium (da, aceleasi care se gasesc si in Penicilina, antibioticul de la farmacie). Acestea iau nastere in timpul procesului de preparare si le confera branzeturilor gustul unic si intens.
Cum a aparut branza cu mucegai? Dintr-o greseala.
Nu putem vorbi despre aparitia branzei cu mucegai fara sa facem referire la Roquefort, una din cele mai populare sortimente de branza frantuzeasca, despre aparitia careia exista si o legenda. Conform acesteia, un cioban tanar a mancat la pranz branza de oaie cu paine si a lasat-o intr-o pestera. Cand s-a intors, cateva luni mai tarziu, aceasta prinsese mucegai. Cu toate acestea, ciobanul a gustat-o si si-a dat seama ca este delicioasa. In zilele noastre, Roquefort se produce tot in pesteri, ventilate natural, pe care le poti si vizita, insa doar in sudul Frantei, in Roquefort sur Soulzon si este protejata de DOC (denumire de origine protejata).
Branza Roquefort este cea mai intensa ca gust dintre toate branzeturile cu mucegai si este foarte cremoasa. Multi spun ca are un gust asemanatos cu cel al marii: sarat si intepator. Se serveste ca atare, sau alaturi de nuci si miere.
Foto: www.artisanalcheese.com
Gorgonzola este o varietate de branza cu mucegai de origine italiana, facuta din lapte de vaca, nedegresat, și sare, carora li se adauga o cultura de mucegai. Branza a fost produsa pentru prima oara in Gorgonzola, un sat din Provincia Milano, Italia. Exista doua tipuri de Gorgonzola: Gorgonzola Dolce (sau Sweet Gorgonzola) si Gorgonzola Piccante (cunoscuta si ca Gorgonzola Naturale, Gorgonzola Montagna, or Mountain Gorgonzola). Ca si Roquefort, si Gorgonzola este un produs cu denumire de origine protejata (DOP).
Bleu d'Auvergne este o alta specialitate frantuzeasca cu denumire de origine protejata. Este produsa in regiunea Auvergne inca din secolul 19. Este facuta din lapte de vaca si strabatuta de vene albastre de mucegai si este una din branzeturile cu gust puternic.
Stilton este branza cu mucegai a englezilor, produsa in Stilton, un sat din Marea Britanie, inca din secolul 18. Este facuta din lapte de vaca, are miros si gust puternice si o textura moale. Este, alaturi de Roquefort si Gorgonzola, in topul celor mai bune branzeturi cu mucegai. In prezent, branza este produs cu denumire de origine protejata si poate fi facuta doar in Derbyshire, Nottinghamshire and Leicestershire.
Cabrales este branza cu mucegai a spaniolilor, facuta de catre taranii din nordul Spaniei. Aceasta se face din lapte nepasteurizat de vaca. Ca si branzeturile de mai sus, are denumire de origine protejata si poate fi facuta doar in Asturias. Aceasta branza este produsa in cantitati limitate, prin metode traditionale.
Foto: www.rusticaltravel.com