1. Este viata de barman ca in filme? Ti se destainuie lumea?
Exista, bineinteles clienti, cu care pe masura ce intretii o conversatie, pornind de cele mai multe ori de la comanda acestuia, recomandarea noastra, si implicit putina informare, sa ajungem la discutii mai personale. Unii clienti ajung in punctul asta dupa o anumita perioada, scurta sau mai lunga, de timp, dupa ce se acomodeaza si reusesti sa le castigi increderea. Insa majoritatea vin in cautarea unei stari de spirit, sa se binedispuna si sa lase toate necazurile sau of-urile acasa, pentru a savura un cocktail bun, sau o noua experienta si o discutie placuta, sau fie pentru putin entertainment.
2. Este cariera sau job pentru tine ceea ce faci?
Cred ca nu sunt singura care crede cu tarie si sustine acest lucru: pentru a ajunge sa faci din asta un job, o meserie, o cariera, trebuie inainte de toate sa porneasca de la o pasiune, ce, pe parcus se transforma intr-un stil de viata.
3. Este aspectul fizic un atuu/criteriu de angajare pentru un barman?
Bineinteles ca aspectul fizic este un mare atuu, nu trebuie sa fii neaparat un om "frumos", ci placut, ingrijit, si te ajuta sa ajungi unde iti propui, DAR nu te ajuta sa ramai acolo.
4. Cate sticle ai spart pana ai invatat meserie? Ce e mai greu la inceput?
Cred ca numarul paharelor este net superior fata de cel al sticlelor sparte :)). Cred ca "inceputul" este perceput in mod diferit de la persoana la persoana, la modul general, cred ca fluxul informational, programul cu care trebuie sa te obisnuiesti, faptul ca trebuie sa-ti dezvolti anumite abilitati si autoeducatia la care te supui pentru a invata sa o faci cat mai profesionist.
5. Care este cel mai mare bacsis pe care l-ai primit?
Nu doresc sa vorbesc in cifre, dar exista cazuri in care clientii sunt destul de generosi.
6. Care a fost cel mai tare moment de cand lucrezi ca barman?
Sunt extrem de multe momente tari, dar cred ca mai presus de toate e faptul ca am reusit sa castig respectul unor oameni din domeniu pe care ii admir.
7. Povesteste-ne un incident in care un client te-a scos din sarite
Aroganta si superioritatea cu care a incercat sa ma trateze un client, cu nu mai mult peste 19 ani, vizavi de domeniul in care lucrez, prin prisma faptul ca sunt fata, punandu-mi la indoiala cunostintele mele vizavi de bar.
8. Care e cel mai consumat cocktail?
In momentul de fata "Mojito".
9. Tu ce bei de obicei? Care e bautura preferata/cocktailul?
Clasice de regula, "Daiquiri".
10. Cine consuma mai mult alcool: barbatii sau femeile?
Cu mandrie o spun, femeile, si nu numai ca sunt consumatoare, dar au ajuns o mare parte dintre ele sa fie si cunoscatoare.
11. Cum te agata barbatii? Ti se intampla des?
Da, se intampla, unii sunt mai timizi, pornesc discutii si pe parcurs se abtin, altii cu glumite de bun gust, altii mai evidente, unele poate mai exagerate, am primit chiar si servetele cu mesaje sau invitatii.
12. E mai usor sa agati din postura de barmanita?
Daca asta vrei, da :) Ai un contact mai intens cu oamenii, fiind in spatele barului, decat ai avea in mod normal, avand posibilitatea de a-i aborda cu o mai mare usurinta.
13. Care a fost cea mai indrazneata propunere de la un client?
Sa ma infieze :)) S-a redactat chiar si un contract cu clauze stipulate, semnatura si culmea stampila pe un servetel de hartie.
14. Care au fost cele mai ciudate conversatii pe care le-ai auzit de la clientii de la bar?
Hmmm, stabilirea conditiilor de partaj a unui cuplu.
15. Ai asistat la tentative de agatat la bar? Care a fost cea mai buna/proasta replica?
Da, se intampla frecvent, cea care mi-a ramas in minte cel mai bine, a fost seara in care un client, a incercat sa se integreze intr-un grup mare de fete, oferindu-le cocktail-uri si shoturi din partea lui, si le-a poftit pe bar spunandu-le "fetelor, haideti sa va invat sa beti blow-jobul, ori o faceti cum trebuie, ori deloc!" :))
16. Cum te percep barbatii in postura de barman? Dar femeile?
La inceput m-am lovit de prejudecati, in momentul de fata sunt prea putine cazurile in care persoanele sa se uite ciudat la mine, sau sa fie sceptice cu privire la rolul meu din spatele barului.
Andrada lucreaza la Toulouse Cafe-Brasserie, Piata Unirii 12, Cluj-Napoca.