Timp preparare:
< 2h
Dificultate:
mediu
Bucatarie:
Franceza

Tartele pe care le vezi in vitrinele cofetariilor cu umplutura lor cremoasa par greu de realizat. Acest desert pufos poate sa bata orice parjitura pe care o cumperi de la cofetarie. Ar un blat dulce ca un biscuite, o crema racoroasa cu lamaie si un toping pufos de bezea care nu se va dezumfa atunci cand il scoti din cuptor. Pregateste lingurita pentru ca esti pe cale sa incerci un desert divin!

Metoda de preparare

Blatul:

  • 200gr faina alba
  • 110g unt la temperatura camerei
  • 50g zahar
  • 1 ou
  • Un praf de sare

Lasa untul, taiat in cubulete, sa se inmoaie usor la temperatura camerei. Intr-un vas de mixer bate-l pana cand devine spumos. Amesteca cu zaharul pana se transforma intr-o crema pufoasa. Bate oul separat si incorporeaza-l treptat in crema de unt.

Amesteca faina cu un praf de sare si toarn-o pe toata odata in compozitie. Mixeaza usor pana cand faina se incorporeza si crema capata consistenta astfel incat sa o poti strange sub forma unei mingi.

Aplatizeaza alautul cu mana, inveleste-l in folie de plastic si pune-l la rece timp de 20-30 de minute pana cand se intareste.

Intre timp pregateste o tava de tarta cu diametrul de 20-25 cm. Cand aluatul s-a intarit ruleaza-l cu sucitorul pe masa de lucru tapetata cu faina. Trebuie sa obtii un cerc cu diametrul cu 5 cm mai mare decat tava si nu mai subtire de 3 mm.

Ia alautul de pe masa infasurat usor pe sucitor si pune-l in tava de tarta. Cu ajutorul unei bucati de aluat lipeste-l de peretii si marginile tavii. Taie aluatul in exces.

Coace in orb aluatul timp de 20-25 minute in cuptorul preincalzit la 200C/treapta 6 gaz pana cand devine auriu si usor crocant.

Crema:

  • 3 oua
  • 100 ml suc proaspat de lamaie
  • 150g zahar coaja rasa de la 3 lamai
  • 4 linguri unt la temperatura camerei

Pregateste intre timp umplutura cremoasa care va desavarsi tarta.

Bate ouale cu zaharul si sucul de lamaie la bain marie pana cand se incorporeaza bine. Continua sa tii deasupra aburilor pentru alte 5-7 minute pana cand devine o crema subtire asemanatoare smantanii.

Strecoara crema printr-o sita deasa pentru a indeparta eventualele cocoloase. Adauga imediat untul taiat cubulete. Ai grija sa nu le adaugi pe toate deodata pentru ca risti ca amestecul sa se taie, adica sa formeze cocoloase si sa scoata la suprafata apa din unt. La final adauga si coaja rasa de la 3 lamai.

Toarna crema in tava cu aluatul copt si baga din nou la cuptor dupa ce ai redus temperatura 180C/treapta 4 gaz. Las-o la copt timp de 10 minute, pana cand crema se intareste putin la suprafata, dar este inca apoasa la mijloc.

Bezeaua:

  • 4 albusuri de ou
  • 150g zahar
  • 1 lingurita de zeama de lamaie/otet

Cat timp tarta prinde forma si culoare in cuptor, poti sa pregatesti bezeaua. Mixeaza la viteza mare albusurile pana cand devin o spuma tare. Adauga zeama de lamaie si continua sa mixezi cateva minute. Pune acum si zaharul si mizeaza pana cand albusurile se ridica in valuri.

Cand crema s-a intarit, scoate tarta din cuptor si pune cu ajutorul unei linguri bulgari de bezea peste tarta. Incepe cu marginile si continua in spirala pana in mijlocul tartei.

Tarta astfel decorata se baga din nou in cuptorul incins si se mai coace 10-15 minute pana cand bezeaua se rumeneste usor.

Lasa tarta sa se raceasca si serveste-o alaturi de un pahar cu vin alb.

Tags: tarta, bezea, lamaie