2h
mediu
Italiana
Ciorba de zarzavat dupa reteta de la mama va pali pe langa aceasta supa ca o adevarata recolta de toamna. Frumusetea acestei retete este ca o poti gati in orice anotimp cu aproape orice fel de legume gasesti in piata sau congelate la tine in frigider. Poate sa aiba paste sau orez care ii dau consistenta si te vor satura dintr-o singura portie.
Toaca marunt feliile de panceta, ceapa, tulpinile si radacina de telina, morcovii, ardeiul gras. Caleste-le in ulei intr-o oala mare (8 litri) timp de 10 minute pana cand pancetta devine crocanta si legumele se inmoaie usor.
Adauga usturoiul zdorbit, o lingurita rasa de sare si una de piper si mai lasa pe foc un minut, apoi adauga 2 linguri de pasta de rosii (bulion) amestecand continuu ca sa nu se prinda de oala.
Lasa legumele sa fiarba in pasta de rosii timp de 2 minute, apoi adauga si sucul de rosii, 2 frunze de dafin si o crenguta de cimbru uscat si amesteca pana se incorporeaza cu pasta de tomate.
Adauga 3 litri de apa calda si lasa sa dea intr-un clocot. Poti sa pui acum si varza tocata, mazarea (scursa bine) si lasa-le sa fiarba pe foc mediu impreuna timp de aproximativ 30 de minute, pana cand legumele sunt moi.
Pune si fasolea din conserva (scursa bine) si mai lasa sa fiarba la foc mic timp de 5 -10 minute. Adauga sare daca mai e nevoie si patrunjel verde tocat marunt.
Serveste supa calda cu paste fierte separat si parmezan ras.
- pancetta
- 2 linguri bulion
- 500 ml sos de rosii
- 3 litri apa
- 150 gr mazare
- 150 gr fasole boabe
- 200 gr varza tocata
- 5 catei usturoi
- 2 morcovi mari
- 1 ardei gras
- 1 radacina telina de marime medie
- 2 tulpini verzi de telina
- 3 buc ceapa rosie
- 150 gr pancetta feliata subtire (sau bacon)
- 100 ml ulei de masline
- cimbru uscat
- cateva frunze de dafin
- sare
- piper
- patrunjel proaspat
- 50 gr paste tubulare