2h
usor
Vegetariana
Vei exclama de placere atunci cand vei gusta aceasta placinta plina de vitamine. E o reteta greceasca autentica pe care vei vrea sa o gatesti de mai multe ori, chiar si cu spanac proaspat.
Fa un aluat din 200 g de faina amestecata cu sare, in care adaugi untul taiat cubulete. Amesteca bine toate aceste ingredinete cu degetele pana cand se fromeaza cocolaose mici, ca boabele de mazare. Acum poti sa adaugi 80 ml apa rece ca gheata si sa framanti din nou pana cand se incorporeaza si se formeaza un aluat moale. Formeaza un disc din aluat, impacheteaza-l cu folie alimentara si pune-l la frigider timp de o ora.
Incinge cuptorul la 180C/ gaz treapta 4 si unge o tava rotunda de placinta.
Imparte aluatul in 2 parti egale dupa ce s-a racit. Una din parti intinde-o cu degetele pe baza tavii si coace-l in orb timp de 20 de minute.Indeparteaza hartia de copt si mai pune-l la cuptor timp de 10 minute.
Intre timp, pregateste umplutura.
Incinge uleiul intr-o tigaie la foc mediu. Adauga ceapa tocata marunt, amestecand din cand in cand, pana cand se rumeneste. Acum poti sa pui si orezul si sa le lasi pe foc impreuna timp de 2-3 minute. Pune spanacul din conserva si lasa-l sa fiarba la foc mediu timp de 10 minute. Condimenteaza cu sare si piper si amesteca in compozitia cu spanac verdeturile proaspete.
Scurge umplutura de spanac intr-o strecuratoare ca sa fii sigur ca nu va inmuia aluatul placintei. Las-o sa se raceasca in strecuratoare. In momentul in care s-a racit poti sa incorporezi branza feta si sa torni umplutura in aluatul copt in orb.
Cealalta parte din aluat o vei rula pe masa tapetata cu faina intr-un disc suficient de mare incat sa acopere tava.
Pune foaia de aluat deasupra umpluturii si preseaza la margini, astfel incat sa se inchida ca un capac. Unge suprafata cu oul batut si coace-o la cuptor timp de 40 de minute pana cand se rumeneste.
Lasa-o sa se raceasca inainte sa o tai in felii.
- spanac
- 1 ou
- 350 g feta faramitata
- 3 fire ceapa verde, tocata marunt
- 2 linguri marar proaspat, tocat
- 4 linguri patrunjel proaspat, tocat
- 1/2 lingurita piper macinat
- 2 lingurite sare grunjoasa
- 400 g spanac din conserva
- 50 g orez cu bob lung
- 3 cepe tocate marunt
- 120 ml ulei masline
- 80 ml apa rece
- 1 lingurita sare
- 50 g unt sau margarina vegetala
- 200 g faina alba