< 1h 30min
mediu
Italiana
Tonnarelli este pasta care isi ia numele de la oraselul Tonnarella din Sicilia. Se mai numesc si troccoli in Puglia. Pentru un strop de autenticitate sau pentru a iesi din tiparul pastei de culoare alb/galbuie si pe motivul combinarii acestui tip de paste cu fructe de mare in momentul in care se face aluatul se adauga negru de sepie.
Dupa ce se temina de facut aluatul, se lasa la odihnit invelit intr-o folie alimentara la rece sau inchis intr-un bol si bagat in frigider pentru 30 min. In timpul acesta, se prepara fructele de mare: se curata midiile , calamarul ( taierea inelelor), se marunteste patrunjelul, se curata si se marunteste usturoiul, se prepara ornamentul final (o reductie de visine cu otet balsamic si un sos verde cu ulei de masline si busuioc etc).
Se scoate pasta si se intinde cu ajutorul masinii sau daca nu ....cu ajutorul sucitorului (facaletului) se taie in fasii de 2-3 mm la o grosime a foii de aluat app. egala (fiind putin mai groase permit absorbirea aromelor de mare mai puternic). Pastele se lasa la fiert pentru maximum 6,5 min in apa cu sare cca. 1 lingurita (se servesc al dente).
Intre timp, se pregatesc fructele de mare intr-o tigaie adanca, care se pune la foc. Se adauga untul, usturoiul si midiile, in momentul in care se deschid midiile se adauga crevetii, rondelele de calamar (daca se adauga la inceput si apuca sa se coaca prea tare devin guma de mestecat), putin patrunjel, rosiile cherry si vinul:cca.50ml.
In momentul in care sunt gata pastele de fiert se scot si se adauga la mixtul ce este in tigaie se amesteca bine si se incepe montajul in farfurie. Cu ajutorul clestilor se ia pasta si se pune in polonic, iar cu ajutorul unei furculite se formeaza un „cuib” care vine montat in farfuria specifica pt paste, se monteaza si fructele de mare ,se adaoga sosul ramas, apoi cu ajutorul pensulei de silicon se orneaza si farfuria.
“Stii ce spune preparatul tau? MasterChef!”, i-a zis Chef Patrizia. Vezi momentul VIDEO pe masterchef.protv.ro!
- paste
- 1 varf de lingurita ardei iute maruntit
- negru de sepie alimentar
- 250ml vin alb sec
- 1/2 lingurita piper
- 3 lingurite sare
- 1 pachetel de unt
- 3 catei de usturoi
- 500g midii in cochilie
- 1 calamar
- 5-6 creveti proaspeti de marime medie
- 4-5 rosii cherry
- un manunchi de patrunjel
- un manunchi de busuioc
- 150ml ulei de masline
- busuioc
- 100ml otet balsamic
- 200g visine
- 1 lamaie
- 4 oua
- 1 lingurita de ulei de floarea soarelui
- 1kg faina 00