Timp preparare:
1h
Dificultate:
usor
Bucatarie:
Internationala
Metoda de preparare

Pasul 1: Spalarea si curatarea legumelor (cartof , praz, telina , patrunjel, busuioc ) dupa care  cartofii se curata , cei galbenii ii taiem in bucatele , cel dulce si cel mov in tije subtiri de 2/2 mm...cateva fire , avand in vedere ca sunt pentru decor si  sfecla rosie coapta se taie in cubulete de aprox 5\5 mm sau putin mai mari.

Pasul 2: Intr-o cratita se pune untul la incins si se caleste bacon-ul taiat in cubulete dupa care adaugam prazul taiat in rondele si calim la foc mic, pana ajunge sa fie trasnlucid. Dupa aceea, se adauga cartofii in cuburi si acoperim cu apa astfel incat sa depasim cu cca 1,5 cm peste cartofi.

Pasul 3: Sfecla rosie taiata in cubulete o amestecam cu putina apa si o blenduim, iar piure-ul obtinul il strecuram si punem la redus intr-o craticioara. 

Pasul 4: Intr-o alta cratita cu coada se pune apa putin sarata la incalzit si se lasa sa dea in clocot. In acest moment se pun legaturile de patrunjel si busuioc si se scufunda in apa fiebinte pt cca  30 de sec, se scot cu spumiera si se pun in castronul in care avem apa cu gheata si lasam 5-7 minute sa se raceasca. Dupa racit, stoarcem foarte bine verdeturile si le punem in blenderul vertical impreuna cu uleiul si le amestecam cu blenderul pana obtinem o pasta lichida. Punem compozitia in sita cu o batista de tifon si lasam la scurs in cratita care am fiert apa(curatata), dupa care turnam in recipientul de plastic  si pastram pentru decorare.

Pasul 5: Cartoful dulce si cel mov taiati pai se trec prin faina cu boia iute si dulce cernute. Dupa care se prajesc in uleiul foarte incins pana devin crocanti, ii scoatem si ii lasam la scurs intr-un castron acoperit cu servetel ca sa absoarba uleiul extra.

Pasul 6: Intre timp punem la foc oul si il fierbem moale (2 1/2 min). Dupa ce a fiert, il separam de albus si punem galbenusul in posh, pregatit pentru ornat. Aceasi operatie o facem si la reductia  de sfecla rosie si la uleiul de ierburi.

Pasul 7:Dupa ce au fiert cartofii, gustam , asezonam daca este necesar si adaugam putina smantana dupa care blenduim totul foarte bine, trecem prin sita si obtinem o pasta fina, nu prea groasa, mai subtire daca este cazul cu smantana sau apa fiarta de la cartofii (in cazul in care ati pus mai multa apa).

Pasul 8: Se toarna in farfurie, se orneaza cu ulei de ierburi, reductie de sfecla si galbenusul de ou, la final cu atentie cartofii (dulce si mov) se leaga intr-un snop nu prea mare, cca10 fire cu 2-3 fire de chives si se pun in mijlocum farfuriei.