1h
mediu
Internationala
Are 24 de ani si e studenta. A venit la MasterChef, incurajata de prietenii ei, care o lauda mereu pentru ce gateste. Pentru preselectii, ea a pregatit un burger reinventat cu chifle mac’n’cheese, carne de vita cu curry, sos guacamole, sos de rosii cherry dulce acrisor si un side dish din telina proaspata (celery) cu gorgonzola si dressing din sos de soia. Chefii au mancat tot din farfurie, dar au lasat-o sa creada ca nu a trecut mai departe. Totul a fost doar o farsa, pentru ca Razvan Fodor i-a inmanat sortul.
Ingrediente:
- 1 ceapa rosie mare
- 4 oua
- sos de soia
- praf de curry
- sare, piper negru macinat, piper negru boabe
- nucsoara praf
- patrunjel uscat tocat
- otet balsamic
- 1 plic mic miere
- 2 plicuri zahar vanilat cu burbon
- 250 gr zahar cristal
- Cuisoare
- 2 batoane mari scortisoara
- 1 lingurita chilli macinat
- 1 bucatica ghimbir proaspat aprox. 5 cm
- 250gr carne de vita tocata marunt
- 2 plicuri gelatina
- 2 lamai
- 1 avocado copt
- 12 rosii cherry
- 250gr paste cu ou (macaroane, melcisori mici)
- 200ml smantana pentru gatit 32% grasime
- 150gr Ementaler
- 150gr gorgonzola dolce
- 150gr parmezan
- 200gr cascaval clasic moale
- 200gr faina alba de grau
- 200gr pesmet
- 2 bucati telina verde (celery/apio)
- 1 morcov mic
- 1 pumn salata rucola
- 1 legatura patrunjel verde
- 1 pumn mix de salata
- 2 fire ceapa verde
- ulei de masline extravirgin de buna calitate
- ulei de floarea soarelui pt prajit
- 1 felie de branza topita cheddar
- 1 rosie mare
Mod de preparare:
Se pune la inmuiat in 100ml apa rece gelatina pentru 10 minute. Intr-o cratita cu maner se pun la incalzit 150ml smantana pt gatit, in care se adauga ementaler, gorgonzola, parmezan si cascaval, taiate cubulete sau rase. Se condimenteaza cu sare, piper negru macinat si nucsoara, dupa gust. Gustul de nucsoara nu trebuie sa se simta foarte tare, doar sa evidentieze aromele din branza. Intre timp, fierbem pastele melcisori in apa cu sare pentru 5 minute sau in functie de indicatiile de fierbere recomandate de producator.
Dupa ce gelatina s-a inmuiat, se topeste pe baie de aburi, dar fara sa fiarba, ci pana se dizolva bilutele de gelatina si devine un lichid clar. Intre timp, sosul se raceste si de asemenea amestecam in gelatina pt a-i grabi racirea. Sosul se adauga peste paste treptat pentru ca nu dorim ca pastele sa fie scaldate in sos, ele trebuie sa fie intr-o proportie de 50/50. Adaugam si gelatina peste pastele cu sos, amestecam si rasturnam totul intr-o tigaie dreptunghiulara cu margini inalte de aproximativ 20 cm latime, acoperita cu hartie de copt. Nivelam pastele pana la grosimea de aproximativ 2cm si acoperim cu hartie de copt peste care punem o alta tava mai mica pentru a creea presiune peste paste si a ajuta gelatina sa inchege sosul.
Dam la frigider pt maxim 30 minute sau pana cand gelatina a inchegat pastele cu sos. In timp ce pastele fierb si pregatim sosul din 4 feluri de branza, pe ochiul mic al aragazului punem intr-un ibric mic de inox 3-4 rosii cherry taiate in jumatate, 1 plic de zahar vanilat cu burbon, 4 linguri de zahar alb, zeama de la o jumatate de lamaie, 1 baton mare de scortisoara, 4-5 boabe de piper negru, 4-5 cuisoare, 2-3 feliute de ghimbir, un strop de chilli, 100ml apa si lasam totul sa fiarba pana se topesc rosiile si capata un gust dulce acrisor. Amestecam ocazional si urmarim modul de fierbere al sosului, in cazul in care trebuie sa mai adaugam apa. Trebuie sa rezulte un sirop aromat dulce acrisor, cu consistenta vascoasa, dar nu trebuie sa fiarba pana la stadiul de gem.
Lasam deoparte sa se raceasca. Intre timp se prepara carnea de vita cu curry, sos de soia, patrunjel uscat tocat, ceapa rosie tocata marunt si spalata in prealabil + 1 ou. Se adauga sare si piper dupa gust. Se lasa carnea la o parte 5-10 minute ca sa se patrunda aromele. In timp ce carnea sta la macerat, se pregateste side dish-ul format din salata rucola, mix de salata, patrunjel tocat marunt, morcov razuit (optional), celery sticks umplute cu gorgonzola si taiate dreptunghi.
Dressingul pt salata se face din sos de soia, otet balsamic (optional), zeama de lamaie, miere si ulei de masline. In acelasi timp se pregateste un sos guacamole dintr-un avocado tocat cu tocatorul de carne, rosii cherry taiate cubulete mici, zeama de lamaie si sare. Totodata se pregatesc 3 farfuri, una cu faina, sare, piper, o alta farfurie cu pesmet, sare, piper si a treia farfurie cu 3 oua batute. Daca pastele cu sosul s-au inchegat, se scot de la frigider, se taie in forma rotunda de diametru 8 cm si se trec prin faina, ou, pesmet, dupa care se pun la prajit in ulei incins. Pentru un burger avem nevoie de 2 astfel de bucati.
Pe un alt ochi al aragazului se incinge o tigaie grill stropita cu ulei de masline, unde se vor praji chiftelele de carne. Adaptam diametrul carnii la diametrul chiflelor de macaroane si grosimea de maxim 2 cm. Se prajeste bucata de carne necesara unui burger timp de 3 min pe o parte si 3 minute pe cealalta, la foc mare, dupa care 5 minute pe fiecare parte la foc mic. Incepe asamblarea burgerului: pe prima bucata de „chifla” se pune un strat de guacamole, bucata de carne, sosul de rosii cherry dulce acrisor, felia de branza topita cheddar, ceapa rosie, rosie si urmatoarea bucata de „chifla” acoperita cu guacamole. Se infig 2 scobitori de o parte si de alta a burgerului, dupa care acesta se taie si se aranjeaza in farfurie. Se scot scobitorile si se serveste alaturi se salata pregatita pe farfurie.
Poti sa revezi cele mai savuroase momente pe masterchef.protv.ro, iar emisiunea integrala o gasesti pe Voyo.ro.
- carne de vita
- otet balsamic
- oua
- carne de vita