< 1h
mediu
Internationala
O reteta gatita de Elena Lasconi la MasterChef - Proba celebritatii.
Se spala si se curata sepia. Se fierbe cateva minute in apa cu vin alb, sare si o jumatate de lemongrass (se adauga inspre final ca sa nu se zdrobeasca foarte tare). Se scoate sepia si se taie bucati cam de 2 cm latime. Se pune intr-un bait cu: sare, vin, ulei de masline, coriandru seminte macinat, putin sos de stridii. Se prajesc 100 gr alune de padure intr-o tigaie incinsa (fara ulei). Jumatate din cantitate se marunteste in food processor. Intr-o tigaie se pune la incins foarte putin ulei si o lingurita de unt. Se prajeste sepia scoasa in bait impreuna cu cateva bucati de fenicul si jumatate de lemongrass. Se stinge cu putin vin alb. Se lasa la redus. Se adauga putin sos de stridii, coriandru tocat marunt, se stropeste cu putin zahar tos (ca sa se caramelizeze frumos), iar la final se adauga alune prajite si tocate. Se scoate sepia din tigaie, dar se pastreaza sosul cu restul mirodeniilor.
Tigaia se pune din nou pe foc si se stinge sosul cu putin vin alb. Se lasa la redus pana ajunge la consistenta unui sos. Separat se curata un castravete lung de aprox. 25-30 cm si un bulb de fenicul. Se taie julienne castravetele ca sa arate ca spaghetele. Se taie in acelasi fel si feniculul, insa acesta are o consistenta mai dura, asa ca pentru a-l pastra crud se desprind camasile feniculului, se subtiaza la jumatate, apoi se taie julienne. Se face o vinegreta din 3 linguri ulei masline si o lingura zeama de lime, sare. Se amesteca spaghetele de legume cu vinegreta si se pun in farfuruie. Deasupra se pune sepia, putin sos si se rade foarte putina coaja de lime (doar partea verde, cea alba este amara).
- sepie
- 50g alune de padure
- sos de stridii dupa gust
- 50g unt
- ulei de masline
- 100ml vin alb sec
- 1 lemongrass
- coriandru seminte macinat
- coriandru verde
- 1 lime
- 1 castravete
- 1 bulb fenicul
- 1 sepie
- 1 lingurita zahar
- sare