Timp preparare:
< 30 min
Dificultate:
usor
Bucatarie:
Asiatica
Metoda de preparare

Acest mic dejun inedit contine o parte sarata si una dulce. Partea sarata este compusa din cateva ciuperci sotate, un ou posat si una sau doua felii de bacon. Partea dulce o reprezinta chipsuri de ridiche alba, caramelizate cu miere, nuca si pruna. Pentru a gati baconul (crispy) se incalzeste o tigaie cu baza groasa. Se prajeste baconul fara nici un tip de grasime suplimentara, initial la temperatura mai scazuta, pentru a se topi grasimea pe care acesta o contine, apoi se mareste focul pentru rumenire. Cand baconul devine crocant, se ia de pe foc si se pune intr-o farfurie calda. Chiar in aceeasi tigaie in care s-a prajitul baconul se soteaza ciupercile taiate in sferturi, se adauga putin unt, sare, piper si un graunte de usturoi zdrobit cu lama cutitului (care la final se inlatura). Optional, se pot adauga si cateva frunze de cimbrisor proaspat. Se soteaza ciupercile cateva minute, la foc mediu. Pentru oul posat, o oala de aprox. 3 litri se umple cu apa in proportie de 2/3, se duce la temperaura de fierbere si se adauga o lingura de otet sau zeama de lamaie. Oul se sparge intr-un bol.  Se amesteca cu o lingura apa fierbinte, astfel incat sa se creeze un vartej, in mijlocul caruia se varsa oul. Din acest moment se controleaza focul astfel incat apa sa nu fiarba, ci doar sa fie foarte aproape de temperatura de fierbere. Oul este gata in aproximativ 3 min., moment in care tinde sa se ridice la suprafata apei. Se scoate cu o spumiera si se da deoparte. Se asezoneaza cu sare si optional cu piper. Ridichea alba se curata de coaja si se taie in felii subtiri (sub forma de chipsuri). Intr-o alta tigaie, se adauga 2 picaturi de ulei de masline, se soteaza miezul de nuca taiat grosier, apoi se adauga ridichea.  Se adauga mierea, apoi pruna taiata cubulete mici. Se caramelizeaza cateva minute, pana cand ridichea isi pierde gustul amarui si devine dulce, dar ramane crocanta.

Se servesc pe aceeasi farfurie: ciupercile, peste care se aseaza oul posat alaturi de felia de bacon. Oul se decoreza cu cresson si ciuperci enoki. Alaturi se aseaza chipsurile de ridiche cu nuci si pruna.

Tags: Raluca Negru