Timp preparare:
< 1h 30min
Dificultate:
mediu
Bucatarie:
Internationala

"Sper sa le smulg un zambet, sa vad ca sunt oameni, nu caini fiorosi", a spus ea la inceput. Din fericire, a reusita sa obtina nu doar un zambet de la cei trei jurati, ci si sortul MasterChef.

Metoda de preparare

Ingredientele pentru aluat sunt mai sus. Mai jos, gasesti lista celorlalte ingrediente.

Pentru umplutura:

  • o ceasca de ulei (aprox 50 ml)
  • ½ kg ceapa uscata (4 cepe mari)
  • 3-4 pulpe de pui superioare dezosate, fara piele (aprox. 400 g carne)
  • 3 oua
  • o legatura de patrunjel
  • 100 g parmezan
  • o legatura de ceapa verde
  • piper negru boabe, coriandru (boabe), chimen
  • 400 g manatarci (hribi)

Pentru sosuri:

  • 2 legaturi patrunjel
  • smantana dulce pentru gatit
  • doua linguri de amidon alimentar
  • 1/2 l lapte dulce (grasime 3,5%)
  • sare grunjoasa pentru gatit

Mod de preparare:
Umplutura: se curata cele 3-4 cepe, se taie marunt si se pun in tigaia (tip wok) sa se caleasca cu aproximativ o ceasca de ulei. Se acopera cu un capac si se pune putina apa din cand in cand, astfel incat ceapa sa fie mai mult inabusita decat prajita. In timp ce se caleste ceapa, se pregateste aluatul: se amesteca cele doua galbenusuri cu un praf de sare, jumatate de pachet de unt si faina (cat cuprinde), pana se formeaza un aluat omogen. Se framanta putin cu mana, apoi se pune intr-o punga de plastic in congelator pentru cateva minute (mai exact pana e gata umplutura). Dupa ce am pus aluatul la congelator se continua prepararea umpluturii.

Se toaca carnea, ceapa verde, patrunjelul si se rade parmezanul. Se piseaza condimentele impreuna (piper negru, chimen si coriandru). Cand ceapa este calita, se transfera compozitia in cratita de inox si se zdrobeste cu zdrobitorul pentru piure, pentru a obtine o pasta de ceapa calita (nu vrem ca ceapa sa se vada in sectiunea placintei cand se serveste), peste care se adauga carnea tocata. Se presara sarea si se amesteca din nou. Se transfera inapoi umplutura in tigaia tip wok, se pune capacul si se lasa sa se inabuse bine, amestecand din cand in cand. Cand aceasta compozitie este aproape gata (carnea sa fie fiarta/calita), se adauga manatarcile si se mai lasa cateva minute. Apoi se adauga ceapa verde si la final patrunjelul. Se mai lasa cateva secunde pe foc, amestecand usor; apoi se ia tigaia si se pune la racit.

Compozitia trebuie sa nu fie fierbinte cand se adauga oualele. Dupa ce se raceste se pun 2 - 3 oua (in functie de marimea oualor si de consistenta compozitiei). Se incinge cuptorul la  180 de grade. In tava de cuptor se pune o hartie de pergament, apoi se imparte aluatul in doua si se intinde prima foaie pe fundul tavii, lasand aluatul sa se reverse peste marginile tavii.

Se pune compozitia in tava, pana aproape de nivelul marginilor tavii, acoperind toate golurile formate si niveland umplutura. Se ung marginile de aluat ramase vizibile cu pensula inmuiata in apa sau in ou batut. Se intinde cealalta bucata de coca ramasa, in asa fel incat sa fie mai mare decat tava si se acopera umplutura. Se ia o furculita si se preseaza foaia de aluat de deasupra peste cea de dedesubt, pe marginea tavii, in asa fel incat cele doua foi sa se intrepatrunda, astfel lipindu-se una de alta. Cu un foarfece de bucatarie se taie de jur imprejur marginile de aluat ramase si se aranjeaza frumos placinta in tava. Se inteapa cu o furculita placinta din loc in loc, apoi se unge cu un ou batut. Se da tava la cuptor la aproximativ 160 de grade si se urmareste sa nu se umfle. In caz ca aceasta se intampla, se mai coboara putin temperatura.

Sosul de parmezan: intr-un ibric se pun la fiert 200 ml de lapte cu un sfert de pachet de unt. 50 ml de lapte se amesteca cu o lingura de amidon alimentar din porumb. Se adauga sare dupa gust. Apoi se adauga peste laptele din ibric amestecand continuu sa nu se formeze cocoloase. Se pune parmezan asa incat sosul sa aiba la final un gust destul de pronuntat de parmezan si se amesteca din nou pana se incorporeaza bine parmezanul. In cateva minute se ia sosul de pe foc si se strecoara.

Sosul de patrunjel: se pun in blender 2-3 legaturi de patrunjel (numai frunzele), cu putina smantana dulce si un varf de cutit de sare. Se blenduieste totul pana se obtin consistenta si aroma potrivite. Intre timp placinta trebuie sa fie rumenita. Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca putin. Apoi se pune peste ea un prosop de bumbac umezit in apa rece si se preseaza putin cu palmele, in asa fel incat in cazul in care foaia de deasupra s-a umflat putin, sa ajunga sa se lipeasca de compozitie si sa devina compacta. Cand placinta este putin racorita, se taie si se aranjeaza pe farfurii cate doua feliute pentru fiecare portie. Se orneaza cu sosul de parmesan sic el de patrunjel. Pe bordura farfuriei se presara piper proaspat pisat cu aroma puternica.