< 1h 30min
usor
Internationala
Pentru spuma de creveti:
- 500 ml de apa (de la fierberea crevetilor),
- 4 gr de lecitina de soia,
- 1 lingurita de curry
Preparare:
Spalati bine calamarii, separati tentaculele si scoateti interiorul. Apoi se toaca marunt ceapa, usturoiul, ardeiul, miezul de creveti, se taie jambonul in cuburi mici si tentaculele. Puneti rosia in apa fierbinte 1 minut, eliminati pielea si semintele, apoi se taie in cuburi. Se adauga ceapa intr-o cratita incinsa cu 4 linguri de ulei de masline, lasand sa se rumeneasca putin apoi se adauga rosia, ardeiul, usturoiul, jambonul, tentaculele si la sfarsit crevetii. Apoi se adauga orezul spalat si scurs amestecati tot continutul si se lasa la fiert timp de 5 minute. Inainte de final adaugati o lingura de bulion, o lingura de boia iute, putin patrunjel si coriandru tocat marunt. Se adauga sare si piper dupa gust.
Umpleti calamarii pe jumatate cu umplutura obtinuta, inchideti cu scobitori partea deschisa pentru a nu iesi umplutura.
Intr-o oala, faceti un nou sote in ulei de masline cu ceapa, frunza de dafin, patrunjel si coriandru. Adaugati o lingura de bulion, o lingura de boia de ardei iute, vin alb si apa. Adaugati calamarii umpluti si lasatii la gatiti timp de 40 de minute aproximativ. Verificati condimentele dupa gust. Scoateti calamarul deoparte, pregatiti o tigaie gratar bine incinsa cu foarte putin ulei de masline si putin usturoi pisat, apoi adaugati calamarii umpluti si rumenitii foarte putin pe ambele parti. Apoi se pun deoparte si se scot scobitorile.
Intr-o tigaie bine incinsa cu putin ulei de masline se adauga dovlecelul feliat si se rumeneste pe ambele parti (atentie nu lasati prea mult timp). La final adaugati putina sare si piper dupa gust. Preparatul se serveste cu dovlecel sote dedesubtul calamarilor.
Sosul de la fierberea calamarilor se scurge printr-un scurgator si apoi se pune la fiert pana se ingroasa putin (aceast sos va fi folosita pentru decorarea preparatului).
Ceilalti creveti intregi se elimina de coaja si cap. Restul se prajeste in ulei de masline cu usturoi pisat si coriandru, se adauga sare si piper dupa gust. La sfarsit se adauga putin suc de lamaie.
Pentru spuma de creveti:
Se pune la fiert cu 600 ml de apa capurile de creveti se lasa la fiert timp de 10 minute la sfarsit se adauga o lingurita de curry. Se lasa la racit pina la temperatura ambient, se trece printr-un scurgator si se adauga lecitina de soia.
Amestecati bine ingredientele cu un blender de metal la suprafata lichidului, intr-un vas de metal innalt acoperit pe jumatate cu o foaie de plastic, pana obtineti spuma. Lasati un minut pentru stabilizare si retirati spuma formata pe partea superioara a lichidului.(aceasta spuma va fi folosita pentru decorarea preparatului).
- calamar
- apa
- piper dupa gust
- sare dupa gust
- 1 lamaie
- 1 dovlecel verde si subtire
- 2 linguri bulion
- 1 capatana usturoi
- 2 cepe
- 2 linguri de boia de ardei iute
- 1 foaie de dafin
- 1 legatura de coriandru
- 1 legatura de patrunjel
- 100ml vin alb sec
- 200ml ulei de masline
- 100g creveti intregi cruzi
- 100g miez de creveti
- 1 ardei rosu
- 1 rosie bine coapta
- 50g jambon afumat
- 50g orez
- 4 buc calamar mici