Timp preparare:
1h
Dificultate:
usor
Bucatarie:
Internationala
Metoda de preparare

Pentru acest preparat avem nevoie de barcute din cartofi, cipsuri din parmezan, crema de somon si un sos de boia dulce cu smantana.

Pentru barcutele din cartofi, se curata cartofii de coaja, se spala, apoi se taie in sferturi pe lungime. Fiecare sfert de cartof se scobeste cu cutitul sau cu o ligurita astfel incat sa obtinem o forma de caiac ( barcuta ). Bucatile de cartofi decupate se fierb cateva minute in apa cu sare, apoi se scot si se pun pe o tava tapetata cu hartie de copt si se presara cu sare si piper. Tot in tava, alaturi de cartofi, se adauga 2 fire de rozmarin si 4-5 catei de usturoi ( necuratati ), apoi se stropeste totul cu 2 linguri ulei de masline. Tava se introduce in cuptorul incins la 200°C iar cartofii se coc pana devin aurii. 

Pentru a obtine cipsurile din parmezan se aseaza parmezanul ras în gr?m?joare pe o tava tapetata cu hârtia de copt, având grij? ca toate gr?m?joarele s? aib? cam acea?i cantitate de parmezan, pentru ca chipsurile s? se poat? coace în acela?i timp. Se baga tava la cuptor ?i se lasa chipsurile la 200°C pentru 5-6 minute. Când sunt u?or rumene ?i fac bule la suprafa?? ele sunt gata. Se scoate tava din cuptor ?i se lasa chipsurile s? se r?ceasc? pentru 5-6 minute.

Pentru crema de somon se pune intr-un blender crema de branza impreuna cu somonul afumat taiat bucatele si se mixeaza pana devine o pasta omogena si usor aerata.

Pentru sos, se soteaza ceapa tocata marunt intr-o tigaie in 2 linguri de ulei de masline. Se adauga 1 lingurita de boia dulce de ardei, un praf de sare, 2 lingurite de amidon si apoi smantana. Se lasa sosul sa fiarba, amestecand frecvent pana se ingroasa putin. Se pune in blender si se paseaza pana devine un sos fin si cremos.

Cartofii copti se lasa sa se raceasca, apoi se spriteaza in fiecare cate o rozeta din crema de somon. In fiecare rozeta se fixeaza cate un cips de parmezan incat sa creeze impresia ca cipsul este panza barcutei de cartof. Se mai aseaza pe fiecare barcuta cate un fir de chivas care imita vaslele barcutei.

Farfuria se monteaza astfel : se aseaza pe un platou trei barcute din cartofi ( aranjati dupa cum am precizat mai sus ) si o sosiera in care se pune sosul cu boia cu smantana.

Pofta buna !