1h
mediu
Internationala
Un foie gras despre care Chef Florin Dumitrescu a spus ca este perfect.
Se incinde tigaia foarte bine, timp in care se portioneaza ficatul. Se condimenteaza cu sare si piper si se pune in tigaie la foc iute. Se gateste timp de cateva minute pana devine maroniu frumos pe ambele parti. Cand e gata, se lasa un minut sa se odihneasca. Se aseaza pe farfuria de servire impreuna cu restul ingredientelor.
Pentru garnitura: perele se spala, se curata de coaja, se taie in jumatati si se inlatura semintele.
Se pun la foc in tigaia cu maner de fier apa si zaharul alb tos pentru a forma caramelul. Cand acesta are o culoare usor aramie se adauga untul pana se topeste. Imediat se adauga coniacul si se flambeaza caramelul.
Intre timp, separat, anasonul stelat se pune in locul semintelor in jumatatile de para, se portioneaza aluatul si se imbraca jumatatile de para. Se pun in tigaia cu caramel cu aluatul in sus, se pudreaza cu zahar si se introduce tigaia la cuptor la 190 grade C pana ce aluatul capata o culoare frumos aurie.
Cat timp perele sunt la cuptor se prepara sosurile. Primul sos este cel de fructe de padure si se face astfel: fructele se spala, daca sunt proaspete, se pun intr-un ibric pentru sosuri, se adauga zaharul si se lasa la fiert pana se inmoaie. Se trec printr-o sita fina pana se separa de seminte. Piureul obtinut se pune din nou la foc, se gusta de zahar si se lasa pana se ingroasa cat e nevoie. Se lasa la racit ininte de folosire.
Pentru al doilea sos se spala lime-ul, se rade coaja intr-un mojar, se adauga zaharul pudra, se freaca bine si se adauga zeama de lime.
Cel de-al treilea sos rezulta de la coacerea perelor in caramel.
Sosurile se pun in bidoanele pentru decorat si se folosesc la momentul montarii preparatului pentru servire.
- ficat
- 10g amidon de porumb
- 50ml ulei de masline
- 1 lime
- 300g fructe de padure
- 250g unt
- 150ml apa
- 150ml coniac
- 8 bucati anason stelat
- 250g zahar alb tos
- 100g zahar pudra
- 500g aluat foietaj amaretto
- 4 pere Jambon
- 5g piper negru boabe
- 10g sare grunjoasa
- 600g ficat gras de rata