Timp preparare:
< 1h
Dificultate:
mediu
Bucatarie:
Internationala

“Eu am vrut sa ma fac bucatar, dar tatal meu nu m-a lasat. A zis ca are un singur baiat si ala trebuie sa fie mecanic”. Dar pana la urma am ajuns tot bucatar, ca asta imi place mie”, a spus Dorin Stan la preselectii. Prajitura pregatita de el, care le-a adus chefilor aminte de copilarie, este un delicioasa. Incearc-o si tu.

Metoda de preparare

Ingrediente:
Foi:

  • 15 linguri ulei
  • 15 linguri bullion
  • 9 linguri zahar
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 kg faina
  • Sare
  • 1 sticluta esenta de rom (35 ml)

Crema:

  • 200 ml lapte
  • 800 ml apa
  • 200g unt
  • 200g gris
  • 4 linguri zahar
  • sare
  • 800 g (un borcan mare) gem de prune

Caramel:

  • 200 g zahar
  • 100 ml apa
  • 100 g zahar farin

Foi: se mixeaza zaharul cu uleiul si bulionul, obtinandu–se o crema spumoasa, peste care se adauga treptat faina amestecata in prealabil cu bicarbonatul si sarea. Rezulta o coca elastica, pe care o portionam in 4 bucati egale. Se intinde fiecare bucata si se coace pe dosul tavii, ce a fost pudrat cu faina, in cuptorul incins la temperatura medie. Timp de coacere pentru fiecare foaie 7 min.

Crema: se amesteca apa si laptele si se pun la fiert impreuna cu zaharul, adaugandu-se grisul in ploaie. Dupa fierbere se da la rece si cand este calduta adaugam untul. Le alifiem impreuna cu esenta.

Caramel: caramelizam zaharul si adaugam apa, continuand fierberea pana se reduce.

Asamblarea: se aseaza o prima foaie in tava, peste care se pune ½ din crema si asezam urmatoarea foaie peste care turnam gemul. Continuam cu inca o foaie, restul de crema si foaia finala. Se da la odihna.