< 1h
mediu
Internationala
“Eu am vrut sa ma fac bucatar, dar tatal meu nu m-a lasat. A zis ca are un singur baiat si ala trebuie sa fie mecanic”. Dar pana la urma am ajuns tot bucatar, ca asta imi place mie”, a spus Dorin Stan la preselectii. Prajitura pregatita de el, care le-a adus chefilor aminte de copilarie, este un delicioasa. Incearc-o si tu.
Ingrediente:
Foi:
- 15 linguri ulei
- 15 linguri bullion
- 9 linguri zahar
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 kg faina
- Sare
- 1 sticluta esenta de rom (35 ml)
Crema:
- 200 ml lapte
- 800 ml apa
- 200g unt
- 200g gris
- 4 linguri zahar
- sare
- 800 g (un borcan mare) gem de prune
Caramel:
- 200 g zahar
- 100 ml apa
- 100 g zahar farin
Foi: se mixeaza zaharul cu uleiul si bulionul, obtinandu–se o crema spumoasa, peste care se adauga treptat faina amestecata in prealabil cu bicarbonatul si sarea. Rezulta o coca elastica, pe care o portionam in 4 bucati egale. Se intinde fiecare bucata si se coace pe dosul tavii, ce a fost pudrat cu faina, in cuptorul incins la temperatura medie. Timp de coacere pentru fiecare foaie 7 min.
Crema: se amesteca apa si laptele si se pun la fiert impreuna cu zaharul, adaugandu-se grisul in ploaie. Dupa fierbere se da la rece si cand este calduta adaugam untul. Le alifiem impreuna cu esenta.
Caramel: caramelizam zaharul si adaugam apa, continuand fierberea pana se reduce.
Asamblarea: se aseaza o prima foaie in tava, peste care se pune ½ din crema si asezam urmatoarea foaie peste care turnam gemul. Continuam cu inca o foaie, restul de crema si foaia finala. Se da la odihna.
- afine
- gem de prune
- zahar
- gris
- unt
- lapte
- faina
- bulion
- ulei