< 1h 30min
mediu
Internationala
Programator de meserie, Irina a vazut reteta intr-o poza si a incercat sa o reproduca. “Culori, gust, o reteta reprodusa dupa o poza. Asta inseamna MasterChef”, a spus Chef Sorin Bontea despre farfuria ei.
Ingrediente:
- un morcov mare
- 2 cepe
- 400 g sfecla rosie cruda (preferabil sfecle mai mici)
- 400 g cartofi albi
- 100 g unt
- 2 mandarine
- 500 g smantana dulce pentru gatit (sa nu fie vegetala)
- 2 mere verzi soiul Granny Smith
- o lamaie
- 200 g file interior din piept de rata
- 20 g ghimbir proaspat
- 300 g faina alba
- 250 ml lapte dulce 3,5% grasime
- un pliculet 7 g drojdie uscata
- un ou
- 4 linguri ulei de masline
- o lingura ulei floarea soarelui
- o lingura zahar
- sare
- piper
- o lingura chimen
- o lingurita chimion
- o steluta anason stelat
- o lingurita cimbru proaspat
- o lingurita boabe de mustar
- cateva fire de chives
- apa
Mod de preparare:
Se curata sfecla, se taia cuburi mici si se pune la fiert cu apa, sare si sucul celor 2 mandarine. Se framanta un aluat din faina, drojdie, sare, zahar, laptele caldut si 3 linguri ulei de masline. Se lasa 10 minute sa se odihneasca. Se curata pieptul de rata de eventualele pielite, se taie in fasii lungi. Se zdrobesc in mojar boabele de mustar, semintele de chimion, o parte din anasonul stelat. Se curata si se rade ghimbirul, se adauga impreuna cu busuiocul si o lingura de ulei de masline peste condimentele macinate.
Dupa ce se obtine o pasta omogena se amesteca usor cu pieptul de rata si se lasa deoparte. Se curata ceapa si morcovul, Se taie si se calesc pe foc mic intr-o lingura de unt si una de ulei. Intre timp se curata si se taie cartofii. Se formeaza din aluatul de paine un fel de chifle aplatizate ce se cresteaza in forma de frunza. Se pun pe hartie de copt, se acopera si se lasa la dospit. Dupa ce ceapa si morcovul s-au inmuiat se pun la fiert peste sfecla. Se adauga si cartofii. Se incinge cuptorul la 240 de grade, cu o tava mare goala in el. Se ung frunzele de aluat cu ou batut si se presara chimen. Se scoate tava fierbinte din cuptor si se trage hartia de copt cu „frunzele” pe ea.
Se baga imediat la cuptor si se seteaza temperatura de 200 de grade. Se lasa la copt 15 minute fara ventilatie si 2-3 minute cu ventilatie, pentru rumenire. Cand legumele s-au fiert se scoate o parte din zeama intr-o cana. Se paseaza legumele cu blenderul de mana, adaugand sare dupa gust si aproximativ 300 ml smantana dulce. Daca este nevoie se completeaza cu zeama din cana.
Bucatile din piept de rata se pun pe frigarui. Marul verde se curata de coaja si cotor si se taie felii. Se adauga 200 ml smantana dulce si o lingurita zeama de lamaie. Cu blenderul de mana se paseaza si se obtine un fel de spuma. Daca este nevoie se mai adauga zeama de lamaie.
Se incinge o tigaie, se pune unt si in acelasi timp se adauga frigaruile. Le lasam maximum 2 minute pe fiecare parte. Se monteaza preparatul: supa de sfecla, aproximativ un cm de spuma de mere, frigaruia de rata, 2 fire de chives si painea langa pahar.
Poti sa revezi cele mai savuroase momente pe masterchef.protv.ro, iar emisiunea integrala o gasesti pe Voyo.ro.
- sfecla rosie
- faina
- smantana
- sfecla rosie
- mere verzi
- ceapa
- cartofi
- mandarine
- piept de rata