Timp preparare:
< 1h 30min
Dificultate:
usor
Bucatarie:
Franceza

La ratatouille de Nice sau La Ratatouille niçoise, cum o vei gasi in meniurile restaurantelor frantuzesti, este o tocana de legume traditionala, din regiunea Provence, care a luat nastere in Nisa. Acest preparat cere multa indemanare, dar si legumele proaspete. Un ratatouille gatit in afara sezonului nu prea are gust. Iata reteta originala:

Metoda de preparare

Poate fi savurat cald sau rece, ca fel principal, ca garnitura pentru o carne, orez, sau peste sau chiar in omleta. Va fi mai bun reincalzit. Secretul unui bun ratatoille consta in prjirea separata a tuturor legumelor inainte de a fi gatite impreuna cu ceapa si rosiile.

Preparati mai intai de toate legumele :
-    taiati ceapa si ardeii in cubulete de 0.5 cm
-    taiati vinetele si dovleceii in cubulete mari de 1 cm
-    puneti rosiile in apa clocotita timp de 30 de secunde - minut, puneti-le imediat in apa rece si apoi decojiti-le.
-   
Folositi o cocotte mare din fonta.

Turnati ulei de masline si o lingura de supa de anchois si puneti ceapa la prajit. Adaugati putin cimbru. Folositi o lingura de lemn pentru a amesteca.

Imediat cand ceapa a inceput sa se prajeasca, captand o culoare galbena, se adauga rosiile decojite si zdrobite, foile de dafin, busuioc, filamentele sofran si putin zahar pentru a taia aciditatea rosiilor.

In acest timp, intr-un alt recipient prajiti pe rand legumele fara a se colora, in urmatoarea ordine:
10 minute ardeii, 10 minute vinetele, 5 minute dovleceii. Sarati si piperati. Pentru a amesteca folositi o lingura de lemn, iar pentru a scoate legumele folositi o paleta.

Dupa ce ati prajit de exemplu ardeii, ii scoateti cu o paleta si ii adaugati in cocotte cu ceapa si rosiile, s.a.m.d cu celelalte legume ramase.

Adaugati la sfaristul etapei de gatire patrunjel taiat fin si daca e nevoie adaugati sare si piper.

Sursa: www.saptamanagustului.ro

Tags: ratatouille