> 2h
mediu
Mediteraneana
O prajitura cu arome puternice de cardamon si portocale confiate, careia ii va fi greu sa-i rezisti. Uleiul de masline o va face pufoasa, astfel incat blatul ti se va topi pe limba.
Unge cu ulei o tava rotuna cu pereti detasabili (diametrul 24-25 cm). Amesteca faina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea si praful de cardamom intr-un bol.
Intr-un alt bol, amesteca jumatate din cantitatea de zahar si uleiul cu ajutorul unui mixer timp de 1-2 minute. Adauga si galbenusurile si apoi amestecul de faina. Continua sa adaugi iaurtul, coaja de portocala si esenta de vanilie.
Bate separat albusurile spuma cu zaharul ramas si incorporeaza-le usor in aluatul pregatit inainte. Toarna aluatul in tava si coace in cuptorul preincalzit la 180C/ gaz treapta 4 timp de 25 de minute.
Testeaza daca este gata cu ajutorul unei scobitori. Daca iese curata dupa ce ai bagat-o in centrul prajiturii, inseamna ca s-a copt.
Intre timp poti sa pregatesti siropul si portocalele confiate.
Iti trebuie:
- 300g zahar
- 3 lingurite seminte de cardamon pisate
- 1 portocala mica feliata (cu tot cu coaja)
- 250 g miere
Pune la fiert, la foc mediu, zaharul, mierea, semintele de cardamom zdrobite si 700 ml de apa. Amesteca pana cand zaharul se dizolva. Adauga feliile de protocala, redu intensitatea focului si lasa sa fiarba timp de 40 de minute pana cand siropul scade, iar portocala se inmoaie. Scoate feliile de portocala pe o hartie de copt si lasa-le la racit.
Strecoara siropul si toara o treime din cantitate de sirop fierbinte peste prajitura dupa ce ai scos-o din cuptor. Dupa ce s-a absorbit mai toarna o treime.
Lasa prajitura sa se raceasca pana la 3 ore, dupa ce ai aranjat deasupra ei feliile de portocala confiata si bucatele de fistic prajit.
Serveste-o cu inca o portie de sirop.
- portocale
- 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1/2 lingurita sare
- 1 1/2 lingurita praf de copt
- 180 g faina alba
- 100 ml ulei masline + 2-3 linguri pentru uns
- 100 g zahar
- 3 oua
- 80 g iaurt gras (de preferat cel facut in casa)
- 1 lingurita coaja de portocala
- 20 g fistic prajit (nesarat)
- 1 lingurita vanilie esenta
- 1 lingurita cardamom pudra