< 2h
usor
Americana
Incinge cuptorul la 190C si unge o tava rotunda si adanca de prajitura.
Amesteca impreuna faina, mirodeniile, praful de copt si bicarbonatul si 1/2 lingurita sare.
Mixeaza untul cu zele doua tipuri de zahar, apoi adauga ouale, pe rand. Pune extractul d evanilie si iaurtul si continua sa mixezi pana cand se omogenizeaza.
Incorporeaza treptat si ingredientele uscate, amestecand usor cu o spatula de silicon. Adauga si merisoarele confiate si toarna aluatul in tava pregatita.
Coace prajitura timp de 50-60 de minute si lasa-o apoi sa se raceasca 10 minute in tava.
Intre timp pregateste un sirop. Pune impreuna pe foc cafeaua, whiskeyul, untul, 50g zahar brun si un praf de sare. Lasa-le pe foc mediu pana cand zaharul se dizolva.
Dupa ce prajitura s-a racit, las-o in tava si inteapa-o la suprafata de cateva ori cu un cutit. Presara la suprafata ei jumatate din siropul cu cafea.
Scoate prajitura din tava, rastoarna-o pe un gratar si inteapa-o si pe partea opusa. Toarna restul de sirop. Lasa prajitura sa se raceasca de tot inainte sa o tai.
Sursa reteta si foto: The Kitchn
- scortisoara
- 140g merisoare confiate
- 120g iaurt (2% grasime)
- 1 lingurita extract vanilie
- 3 oua
- 170g zahar brun
- 170g zahar tos
- 230g unt la temperatura camerei
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita cuisoare macinare
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita ghimbir pudra
- 250g faina
- 60ml cafea
- 60ml whiskey
- 50g zahar brun
- 2 linguri unt
- un praf de sare