> 2h
mediu
Greceasca
Aminteste-ti de gustul vacantelor de vara si soarele de la mare si gusta o prajitura pufoasa originara din Corfu. Vei simti in ea toate aromele grecesti de pe coastele insorite ale Mediteranei: smochine si Ouzo. Daca vrei, poti folosi si smochine proaspete in locul celor uscate.
Blatul:
Incinge cuptorul la 170C/ gaz treapta 3. Marunteste painea prajita si nucile cu un robot de bucatarie sau chopper. Amesteca-le cu 2 linguri de ulei de masline si 2 linguri de zahar si framanta usor cu mana pana cand painea se umezeste, iar amestecul devine lipicios. Intinde-l cu mana intr-o tava rotunda cu pereti detasabili (diametrul 25 cm,) unsa cu ulei.
Coace blatul timp de 10 minute pana cand capata o culoare maronie. Scoate-l de la cuptor si lasa-l sa se raceasca la temperatura camerei timp de 30 de minute.
Crema: Intre timp poti sa incepi sa pregatesti crema cu iaurt. Amesteca cu mixerul crema de branza si 200 de grame de zahar pana cand devine o spuma. Adauga iaurtul, albusurile si 1 lingurita de scotisoara si mixeaza din nou pana cand se incorporeaza si formeaza un amestec pufos. Toarna crema in blatul racit.
Ceea ce urmeza sa faci va parea putin complicat, insa nu trebuie decat sa te asiguri ca ai o tava mare si adanca, in care sa incapa tava rotunda, si sa urmezi pasii.
In tava adanca pune tava rotunda, apoi toarna apa fierbinte, astfel incat sa inconjoare tava cu prajitura cu 1 cm mai jos decat marginea ei. Coace rajitura timp de 45 de minute, pana cand crema se intareste pe margini. Opreste focul la cuptor si lasa prajitura in tava cu apa timp de o ora, cu usa cuptorului deschisa. Scoate prajitura si mai lasa-o inca o ora sa se raceasca la temperatura camerei.
Topingul: Intre timp pregateste si topingul cu smochine. Pune smochinele, fara coaja, intr-un bol cu apa calda si lasa-le sa se inmoaie timp de o ora. Scoate-le si stoarce-le bine, dar nu arunca apa. Strecoara apa si pune-o intr-o oala pe foc impreuna cu Ouzo. Fierbe amestecul la foc mare pana cand da in clocot.
Adauga batul de scortisoara, coaja de portocala si smochinele. Scade intensitatea focului si fierbe toate ingredientele impreuna timp de 10-15 minute, pana cand smochinele se inmoaie, iar amestecul de apa si alcool are consistenta unui sirop.
Scoate smochinele si adauga in sirop 100g de zahar si lasa-le sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute pana cand siropul scade la jumatate. Scoate batul de scortisoara.
Cand praitura s-a racit, desprinde peretii detasabili ai tavii si taie felii generoase din prajitura pufoasa. Serveste-o cu toping de smochine.
- iaurt
- coaja rasa de la 1 portocala
- 250 ml ouzo
- 1 bat scortisoara
- 500 ml apa calduta
- 16 smochine confiate
- 1 lingurita scortisoara
- 7 albusuri ou
- 300 g iaurt grecesc
- 400 g crema de branza dulce
- 2 linguri zahar
- 200 g zahar
- 40 g nuca (miez)
- 2 linguri ulei masline
- 15 felii paine prajita organica
- 100 g zahar