< 1h
mediu
Vegetariana
Incerca o reteta altfel decat cele obisnuite de pizza. Topingurile cu branzeturi si rosii sunt inlocuite cu o combinatie dulce de dovleac si ceapa coapte bine inainte. Aromele de toamna si rozmarinul proaspat vor face din pizza ta un deliciu din care toata lumea va cere o felie.
Topping:
- 100 gr ceapa
- 350 gr miez de dovleac placintar
- 1 crenguta de rozmarin proaspat
- 50 ml ulei masline
- 1 lingura faina de porumb/orez
- 2 linguri parmezan ras
- Sare
- Piper
Taie ceapa solzisori, miezul de dovleac in felii subtiri si toaca marunt rozmarinul.
Pune-le intr-o tava, presara sare, piper si 2 linguri de ulei de masline. Coace-le timp de 20-25 de minute in cuptorul preincalzit la 200C/ gaz treapta 6, pana cand ceapa capata o culoare maronie, iar dovleacul se inmoaie, insa nu este copt de tot.
Intre timp pregatesti aluatul de pizza:
- 200 gr faina + 2-3 linguri extra
- 100 ml apa calduta
- 1 ½ linguri ulei masline
- 5 gr drojdie de bere proaspata
- un praf de sare
- ½ lingurita zahar
Toarna faina intr-un castron sau pe blatul de lucru si creaza in mijlocul ei un spatiu in care sa torni un amestec facut din drojdia dizolvata in apa calduta, ulei, zahar si un praf de sare.
Framanta usor pana cand se incorporeaza toata apa si apoi cu putere pana cand se incorporeaza toata faina in aluat. Acesta trebuie sa fie usor elastic si sa nu se lipeasca de mana. Daca se lipeste, mai pune 1-2 linguri de faina si framanta pana cand se incorporeaza.
Cu un sucitor ruleaza aluatul in forma de disc cu suprafata aproape egala cu diametrul tavii in care il asezi.
Unge cu o lingura de ulei tava de pizza sau tapeteaza-o cu hartie de copt unsa cu ulei. Aseaza aluatul si lasa-l la dospit pentru 15-20 minute. Daca vrei un aluat pufos lasa-l la dospit 30 minute.
Inainte sa pui topingul, intreapa aluatul cu o furculita din loc in loc. Apoi, pune peste blatul de pizza, dovleacul si ceapa coapte si pune pizza la cuptor timp de 20 min la 230C/gaz treapta 8.
Pizza e gata cand toppingul de dovleac incepe sa se rumeneasca.
Serveste-o calda, cu parmezan ras si un pahar de bere blonda.
- dovleac
- 2 linguri parmezan ras
- 1 crenguta rozmarin proaspat
- 1/2 lingurita zahar
- 350 gr miez de dovleac placintar
- 100 gr ceapa
- piper
- sare
- 1 lingura faina de proumb/orez
- 5 gr drojdie de bere
- 70 ml ulei masline
- 100 ml apa calduta
- 250 gr faina alba