> 2h
mediu
Marocana
Alintati mirosul si gustul cu o tagina marocana. Numele exotic nu exprima nici pe departe fantezia de arome pe care o vei gasi in acest fel traditional de mancare, condimentat cu sofran, curcuma si ghimbir. Poti folosi pastrav, dar si dorada sau peste spada pentru aceasta reteta.
Incepe prin a pregati marinada pentru peste. Ai nevoie de:
- 1 legatura de coriandru/patrunjel proaspat tocat marunt
- 3-4 catei de usturoi zdrobiti
- 2 lingurite de boia de ardei iute
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de pudra de ghimbir
- 1 lingurita de piper rosu
- 3 linguri de ulei (masline/floarea soarelui)
Marineaza fileul de peste in jumatate din marinada facuta din ingredinetele de mai sus amestecate intr-un bol. Lasa-l la frigider timp de cel putin doua ore.
Intre timp coace ardeii in cuptor, pe o tava acoperita cu folie de aluminiu pana cand coaja lor se desprinde usor. Lasa-i sa se raceasca, curata-i de coaja, scoate-le semintele si feliaza-i in fasii lungi.
Intr-o oala de lut sau un alt vas ceramic toarna uleiul de masline si aseaza la baza vasului ceapa taiata rondele, telina si morcovii taiate bastonase.
Taie cartofii in felii subtiri, amesteca-i cu condimentele si aseaza-i in strat peste legumele puse anterior. Continua cu un strat de rosii feliate. Toarna deasupra legumelor marinada pe care ai pastrat-o.
Peste patul de legume pune acum si pestele marinat, fasiile de ardei copt, maslinele si felii de lamaie.
Acopera vasul si pune-l in cuptor la foc potrivit timp de o ora si jumatate pana cand cartofii si pestele sunt moi.
Descopra vasul si mai lasa 10 minute pentru a capata o crusta aurie si pentru a reduce sosul.
- peste
- 100 ml ulei de masline
- 50 gr masline
- 1 lamaie
- 2 buc ardei gras
- 2 rosii coapte
- 2 cartofi mari
- 1 morcov mare
- 1 radacina telina
- 1 ceapa
- 1 kg file peste de apa dulce - pastrav
- sare
- piper
- sofran