> 2h
mediu
Internationala
Corina-Elena Stan, o cititoare Foodstory.ro, ne-a trimit o reteta gustoasa de paine. “Cum vara acesta am avut ocazia sa vizitez locuri superbe in Peninsula Scandinava, vreau sa zic ca pur si simplu m-am indragostit de painea lor. Am cautat idei si retete pentru a putea sa o prepar acasa. Bucuroasa de cum a iesit, am zis de ce nu sa vi-o povestesc si voua". Iata reteta:
1. Se amesteca laptele, apa si drojdia intr-un bol si se pune deoparte timp de 10 minute. Intr-un bol mare, se combina toate ingredientele ramase.
2. Se toarna lichidul peste ingredientele uscate iar intre timp se amesteca bine pentru a obtine un aluat lipicios, apoi se bate pentru 2-3 minute.
3. Se unge cu unt tava de paine ( de exemplu tava in care se fac cozonacii) si apoi se toarna aluatul in ea. Se presara seminte, ovaz peste aluat si se pune intr-un cuptor rece .
4. Se da cuptorul la 100 ° C. Dupa 30 de minute, se mareste temperatura la 175 ° C timp de o ora.
5. Cand painea incepe la randul sau si se rumeneasca si are o crusta frumoasa, se scoate din cuptor si cu un cutit se dezlipeste de marginile tavii .Dupa 5 minute se scoate din tava .
6. De preferabil ca painea sa se raceasca complet inainte de a o consuma (pentru a preveni ca interiorul sa devina "cleios").
Observatii: Se recomanda testarea painii cu un cutit/o scobitoare pentru a fi siguri ca painea este bine coapta (in acest caz, lama/scobitoarea iese curata). Daca nu, se reintroduce painea in cuptor timp de 10-15 minute.
Idei de prezentare: O idee sanatoasa in care se poate servi, tartinam painea cu avocado si presaram o lingura de branza cottage sau de altfel intr-un mod scandinav, dupa cum ii spune si numele, alaturi de somon fumé si un ou fiert.
- lapte
- 8 linguri ameste de seminte de dovleac seminte de in, floarea soarelui
- 1 lingura zahar brun
- 1 1/2 lingurita sare de mare fina
- 50g fulgi de ovaz
- 7g drojdie uscata
- 65g faina de secara
- 255g faina integrala
- 250ml apa calda
- 250ml lapte simplu sau batut, cald