Timp preparare:
> 2h
Dificultate:
mediu
Bucatarie:
Internationala

Corina-Elena Stan, o cititoare Foodstory.ro, ne-a trimit o reteta gustoasa de paine. “Cum vara acesta am avut ocazia sa vizitez locuri superbe in Peninsula Scandinava, vreau sa zic ca pur si simplu m-am indragostit de painea lor. Am cautat idei si retete pentru a putea sa o prepar acasa. Bucuroasa de cum a iesit, am zis de ce nu sa vi-o povestesc si voua". Iata reteta:

Metoda de preparare

1. Se amesteca laptele, apa si drojdia intr-un bol si se pune deoparte timp de 10 minute. Intr-un bol mare, se combina toate ingredientele ramase.

2. Se toarna lichidul peste ingredientele uscate iar intre timp se amesteca bine pentru a obtine un aluat lipicios, apoi se bate pentru 2-3 minute.

3. Se unge cu unt tava de paine ( de exemplu tava in care se fac cozonacii) si apoi se toarna aluatul in ea. Se presara seminte, ovaz peste aluat si se pune intr-un cuptor rece .

4. Se da cuptorul la 100 ° C. Dupa 30 de minute, se mareste temperatura la 175 ° C timp de o ora.

5. Cand painea incepe la randul sau si se rumeneasca si are o crusta frumoasa, se scoate din cuptor si cu un cutit se dezlipeste de marginile tavii .Dupa 5 minute se scoate din tava .

6. De preferabil ca painea sa se raceasca complet inainte de a o consuma (pentru a preveni ca interiorul sa devina "cleios").

Observatii: Se recomanda testarea painii cu un cutit/o scobitoare pentru a fi siguri ca painea este bine coapta (in acest caz, lama/scobitoarea iese curata). Daca nu, se reintroduce painea in cuptor timp de 10-15 minute.

Idei de prezentare: O idee sanatoasa in care se poate servi, tartinam painea cu avocado si presaram o lingura de branza cottage sau de altfel intr-un mod scandinav, dupa cum ii spune si numele, alaturi de somon fumé si un ou fiert.