Timp preparare:
< 1h
Dificultate:
usor
Bucatarie:
Vegetariana

Aroma de castane nu se potriveste numai cu prajiturile si focul de semineu. O poti combina reusit si cu orezul pentru a obtine un fel de mancare cu gust placut, care iti va aduce aminte de serile de iarna. Aceasta este o reteta originara din Catalonia, dar o vei gasi si in Italia, in imprejurimile Veronei.

Metoda de preparare

Cumpara castane crude pe care sa le rumenesti chiar tu in cuptor. Alege castane intregi ce nu au coaja despicata. Sterege-le bine cu un prosopt si cresteaza-le pe fiecare in parte, pe partea bombata. Aseaza-le pe o tava de copt si stropeste-le cu putina apa si pune-le in cuptorul incins la 220C/ gaz treapta 7. Lasa-le 10 minute pe o parte, apoi si intoarce-le. Mai lasa-le la cuptor inca 10 minute. Decojeste castanele si lasa-le pe o farfurie.

Incinge uleiul intr-un ceaun si caleste ceapa pana cand devine aurie. Adauga 1 litru de apa fierbinte, castanele coapte (intregi) si sare. Lasa-le sa fiarba la foc mediu timp de 10 minute, amestecand din cand in cand.

Acum poti sa pui orezul, batul de scortisoara, chimionul si piperul. Daca apa a scazut si nu acopera orezul mai adauga putina apa. Lasa la fiert timp de 8 minute, apoi acopera ceaunul si lasa orezul si castanele sa fiarba la foc mic timp de inca 10 minute.

Opreste focul si lasa mancarea sa se odiheasca timp de 5 minute, astfel incat aroma castanelor coapte sa se patrunda bine cu orezul. Serveste-l cald ca fel principal la cina sau, de ce nu, ca desert.