< 1h
usor
Vegetariana
Aroma de castane nu se potriveste numai cu prajiturile si focul de semineu. O poti combina reusit si cu orezul pentru a obtine un fel de mancare cu gust placut, care iti va aduce aminte de serile de iarna. Aceasta este o reteta originara din Catalonia, dar o vei gasi si in Italia, in imprejurimile Veronei.
Cumpara castane crude pe care sa le rumenesti chiar tu in cuptor. Alege castane intregi ce nu au coaja despicata. Sterege-le bine cu un prosopt si cresteaza-le pe fiecare in parte, pe partea bombata. Aseaza-le pe o tava de copt si stropeste-le cu putina apa si pune-le in cuptorul incins la 220C/ gaz treapta 7. Lasa-le 10 minute pe o parte, apoi si intoarce-le. Mai lasa-le la cuptor inca 10 minute. Decojeste castanele si lasa-le pe o farfurie.
Incinge uleiul intr-un ceaun si caleste ceapa pana cand devine aurie. Adauga 1 litru de apa fierbinte, castanele coapte (intregi) si sare. Lasa-le sa fiarba la foc mediu timp de 10 minute, amestecand din cand in cand.
Acum poti sa pui orezul, batul de scortisoara, chimionul si piperul. Daca apa a scazut si nu acopera orezul mai adauga putina apa. Lasa la fiert timp de 8 minute, apoi acopera ceaunul si lasa orezul si castanele sa fiarba la foc mic timp de inca 10 minute.
Opreste focul si lasa mancarea sa se odiheasca timp de 5 minute, astfel incat aroma castanelor coapte sa se patrunda bine cu orezul. Serveste-l cald ca fel principal la cina sau, de ce nu, ca desert.
- castane
- sare
- piper negru boabe
- 1 litru apa
- 300g orez alb cu bob lung
- 1 ceapa
- 2 linguri ulei de masline
- 1 bat scortisoara
- 20 castane coapte, fara coaja
- 1/4 lingurita chimion