> 2h
mediu
Britanica
Un mic dejun iti poate colora ziua daca il incepi cu o felie de paine prajita si dulceata aurie intinsa usor peste untul topit. Dulceata de portocale este, insa, mai mult decat deliciul dulce de la inceput de zi. Usor amara, usor dulce, cu o textura crocanta amestecata intr-un jeleu moale, dulceata de portocale este ca o poveste. Nu degeaba o mananca Alice in Tara Minunilor in cartea lui Lewis Carroll si nu degeaba a fost dusa de exploratori in bagaje pana in expeditiile din Antarctica. Nu trebuie sa mergi atat de departe cu imaginatia atunci cand o prepari. Ai timp, insa, sa citesti o poveste cat timp portocalele fierb incet in siropul de zahar.
Spala portocalele si feliaza-le subtire. Ai grija sa indepartezi si semintele din portocale. Taie feliile in patru si pune-le intr-o oala adanca de aluminiu.
Spala lamaia, rade coaja si stoarce-o. Adauga zeama de lamaie si coaja rasa peste feliile de portocala, in oala. Pune apa si aseaza pe foc iute pana cand incepe sa fiarba (in jur de 10 minute). Dupa ce a dat intr-un clocot, reduci focul la intensitate medie si lasi sa fiarba pentru 40 de minute. Amesteca din cand in cand ca sa nu se prinda de oala.
Mareste din nou intensitatea focului si adauga zaharul. Lasa amestecul sa fiarba timp de 20 de minute, dar nu uita sa amesteci continuu pana cand dulceata capata o culoare aramie si zeama este groasa.
Inainte sa opresti focul, pune o lingurita de dulceata pe o farfurie racita in prealabil in frigider. Dulceata este gata cand capata consitenta unui gel in contact cu farfuria rece, iar atunci cand ridici farfuria si o intorci pe o parte dulceata se prelinge incet.
Opreste focul si lasa dulceata sa se raceasca putin pentru a o putea pune in borcane.
Acopera borcanele cu capace si depoziteaza-le intr-un loc rece si uscat.
- portocale
- 1,5 kg zahar
- 1 lamaie
- 1,5 litri apa
- 600 gr portocale zemoase