30 min
usor
Vegetariana
Banala conopida prajita pe care stie sa o gateasca si vecina de la 2 capata un alt gust atunci cand pui alaturi de ea pe masa salsa verde. De fapt, acesta e unul din secretele bucatarilor: reinventarea unor retete mai vechi prin cateva ingrediente care sa le scoata in evidenta savoarea.
Rupe conopida in buchete potrivite ca marime. Spala-le in jet de apa rece si apoi pune-le la fiert in apa cu sare pana cand incep sa se inmoaie. Scurge-le si lasa-le la racit.
Intre timp, pregateste sosul din urmatoarele ingrediente:
- o legatura de patrunjel verde
- 3-4 fire menta verde
- 10 frunze busuioc
- 2 catei de usturoi zdrobiti
- 1 lingura de mustar Dijon
- 2 linguri capere (scurse de saramura)
- 5 linguri ulei de masline
- 2 linguri de zeama de lamaie
Toaca marunt patrunjelul, menta si busuiocul. Amesteca-le cu usturoiul zdrobit, mustar si capere. Toarna si uleiul de masline si amesteca cu o furculita cu ajutorul careia sa zdrobesti si caperele. La final, adauga zeama de lamaie, sare grujoasa si piper dupa gust.
Sosul trebuie sa fie nota de proaspat picant al acestui fel de mancare, asa ca nu te zgarci cu condimentele.
Incinge uleiul intr-o tigaie adanca. Tavaleste conopida fiarta intr-un amestec facut din faina, boia si sare pana cand este acoperita complet si pune-o la prajit. Este gata cand capata o culoare aramie si crusta devine crocanta. Nu o lasa la foc mare mai mult de 3-5 minute.
Las-o sa se scurga pe servetele de hartie.
Serveste-o calda alaturi de sosul salsa verde.
- conopida
- 5 linguri ulei de masline
- 2 linguri capere
- 1 lingura mustar Dijon
- 2 catei usturoi zdrobiti
- 3-4 fire menta
- 10 frunze busuioc
- o legatura patrunjel
- 4-500 ml ulei de floarea soarelui - pt prajit
- 1/2 lingurita boia dulce
- 3 linguri faina
- 1 kg conopida
- 2 linguri zeama de lamaie