< 1h 30min
usor
Internationala
Unge o tava de copt 20x20cm.
Amesteca 380g zahar cu smantana intr-o oala si pune totul pe foc mediu amestecand din cand in cand, pana cand zaharul se dizolva. Lasa deoparte.
Pune restul de zahar cu apa la fiert pe foc mediu si lasa sa fiarba pana cand siropul capata o culoare brun deschis.
Toarna imediat siropul in amestecul cu smantana si pune pe foc mediu amestecand constant pana cand caramelul se dizolva. Lasa sa firba in continuare aproximativ 12 minute pana cand un termometru indica 117C.
Ia oala de pe foc si incorporeaza imediat bicarbonatul si untul. Lasa amestecul sa se raceasca timp de 20 minute, apoi adauga extractul de vanilie si amesteca folosind o lingura de lemn 4-5 minute, pana cand lichidul se ingroasa si isi pierde luciul. Adauga nucile si rastorna totul in tava pregatita. Cu degetele umezite intinde bine caramelul in tava, in strat uniform.
Lasa sa se raceasca si taie in 30 de bucati.
Sursa reteta si foto: www.bonappetit.com
- zahar
- 240ml smantana lichida pentru frisca
- 570g zahar
- 60ml apa
- 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
- 70g unt taiat cubulete
- 1/2 lingura extract vanilie
- 450g nuci pecan coapte si tocate