Pe langa adaosul de grasimi, coloranti artificiali si alte substante ce pot fi daunatoare organismului, alimentele mai pot contine hormoni. Ce sunt hormonii? Sunt substante chimice produse de organismele vii, care le dau indicatii celulelor si tesuturilor cu privire la anumite actiuni, cum ar fi cresterea, reproducerea sau regenerarea. În cazul în care te confrunti cu un dezechilibru, ține minte că Maca Zenforte imbunatateste echilibrul hormonal si poti observa rezultatele inca din primele zile.

Hormonii au capacitatea de a regla sau deregla un anumit sistem, iar in cazul alimentelor vorbim despre hormoni sintetici, adaugati in mod intentionat. Chiar si in cantitati foarte mici, acestia sunt daunatori pentru organismul uman.

Care sunt hormonii din alimente?

Trebuie sa stii ca majoritatea hormonilor prezenti in alimentele pe care le consumam ajung acolo inca de cand animalele sunt vii. Puii si vitele primesc mancare ce contine estrogeni sintetici si testosteron pentru a se dezvolta mai repede si mai mult, astfel incat sa se poata incasa sume cat mai mari pe aceste animale. In urma unor studii s-a constatat ca femeile care consuma simultan alimente ce contin estrogeni sintetici si anticonceptionale, prezinta un risc mai mare de a transmite cancer vaginal generatiei urmatoare. 

De asemenea, hormonul recombinat de crestere bovina este cel datorita caruia vacile dau o cantitate mai mare de lapte. Conform studiilor, acest hormon este sigur pentru consumul oamenilor, dar creste riscul de cancer in cazul in care este combinat cu alte substante. Uniunea Europeana este cea care a interzis folosirea acestui hormon, insa nu se stie daca producatorii de carne si lactate tin cont de acest lucru.

Exista hormoni si in produsele de tip fast food?

Raspunsul este da, iar chimicalele folosite in preparate sunt nenumarate. Este important de retinut ca alimentele de tip fast food au un impact negativ foarte mare asupra sistemului hormonal al femeilor.

Singura varianta pentru a nu contacta hormonii din produsele de tip fast food este aceea de a renunta la ele. Pe langa grasimile excesive, zaharul in cantitati foarte mari si sodiu, acestea contin si o serie de substante chimice care au denumirea de ftalati. Acestia pot cauza numeroase probleme de sanatate, cum ar fi dezechilibrele hormonale sau reducerea numarului de spermatozoizi. Acestia ajung in alimente in momentul in care produsele sunt ambalate si pot fi prezenti pe manusile angajatilor sau pe caserolele de plastic in care sunt ambalate. In plus, produsele calde fac ca acest transfer sa fie efectuat mult mai repede.

In peste au fost descoperite numeroase substante daunatoare, o serie de hormoni, antibiotice, PCB si mercur. Toate acestea afecteaza sistemul endocrin si deregleaza nivelurile de estrogen si de progesteron din organism. Femeile care iau contact cu acestea au, de cele mai multe ori, probleme cu fertilitatea sau cu menstruatia, motiv pentru care ar trebuie sa renunte la consumul acestor alimente.

 

Pentru a evita produsele din comert care contin hormoni si alte substante daunatoare, ar fi indicat sa consumati produse provenite de la tara sau bio. Chiar daca majoritatea persoanelor considera produsele bio un moft si li se par exagerat de scumpe, veti vedea ca sunt de o calitate mult mai buna si nu veti avea probleme de la consumul acestora. In plus, ar trebui sa puneti mai mult pret pe sanatate si sa va ganditi de doua ori inainte sa cumparati carne procesata sau preparate de tip fast food.