Insa, nu trebuie sa te ingrijorezi. Multi apeleaza la suplimentele alimentare pentru a obtine aportul zilnic de vitamine si nutrienti.
Suplimentele pot fi folosite pentru a completa golurile nutritionale din alimentatia ta si pot fi deosebit de benefice pentru anumite grupuri de persoane (inclusiv pentru femeile insarcinate, femeile aflate la menopauza, veganii, vegetarienii si persoanele care au probleme cu alergiile alimentare). De exemplu, alimentele de origine animala sunt principala sursa de vitamina B12, astfel incat persoanele care urmează o dieta vegana trebuie sa ia si suplimente suplimentare, pentru a echilibra nivelul vitaminei B12 din organism.
Numeroase suplimente alimentare sunt benefice pentru sanatatea generala si pentru gestionarea unor afecțiuni de sanatate. De exemplu, calciul si vitamina D sunt importante pentru mentinerea oaselor puternice și reducerea pierderilor osoase; acidul folic scade riscul aparitiei anumitor defecte din nastere; acizii grasi omega-3, din uleiurile de peste, sunt benefice pentru persoanele care sufera de boli de inima.
In plus, suplimentele care contin uleiuri din pește sunt benefice pentru sanatatea inimii, mineralele – precum fierul – ajuta la prevenirea anemiei. De asemenea, dozele mari de vitamina B3 (niacina) pot ajuta la cresterea colesterolului „bun” de lipoproteina de inalta densitate (HDL).
Mai mult decat atat, pe masura ce oamenii imbatranesc, este mult mai dificil pentru organismul lor sa retina vitaminele B12 si D. Din fericire, suplimentele alimentare trateaza aceasta problema. Daca iei calciu sau multivitamine si minerale, alege-le pe cele care au in componenta lor si vitamina D.
Daca ai carente nutritionale, suplimentele alimentare bio pot fi un real ajutor, pentru ca te ajuta sa fii intr-o stare fizica si psihica buna.
Insa, nu uita: alege suplimentele bio, pentru a te asigura ca nu au fost folosite in timpul procesului de preparare substante chimice de sinteza sau pesticide – insecticide sau ingrasaminte chimice.
Iată cum te pot ajuta suplimentele alimentare si de ce ar trebui sa tii cont atunci cand optezi pentru ele:
Respecta doza de administrare
Atunci cand iei suplimente nutritive, asigura-te ca respecti doza de administrare recomandata.
Acorda o atentie deosebita atunci când vine vorba de urmatoarele suplimente:
Fierul - este un mineral esential pentru corpul uman, iar functia sa principala este de a transporta oxigenul in tesuturi. Fierul este important si pentru mentinerea functiei musculare si a creierului, precum si a sistemul imunitar. Cu toate acestea, dacă iei mai mult fier decat ai nevoie, nivelul sau poate creste, metalul fiind astfel toxic pentru inima si ficat.
Vitaminele A, D si E – sunt „solubile in grasimi”, ceea ce inseamna ca organismul tau va depozita surplusul de vitamine in ficat si in tesutul gras. In timp ce multe vitamine sunt „solubile in apa” iar un nivel ridicat al lor poate avea efecte secundare relativ usoare, nivelul ridicat al vitaminelor solubile in grăsimi este daunator pentru sanatate.
Suplimentele alimentare si stresul
Suplimentele alimentare sunt de obicei considerate a fi un antidot impotriva stresului. Bineinteles, o pastila nu te vindeca miraculos de oboseala cronica, insa te ajuta sa faci fata cu brio perioadelor stresante din viata ta si iti ofera mai multa energie.
Daca te simti obosit incontinuu, ai stari depresive si ai probleme cu somnul este posibil ca toate aceste probleme sa fie cauzate de deficitul de vitamine si minerale.
In cazul in care fibrele, aminoacizii, acizii grasi, extractele vegetale sau animale lipsesc din alimentatia ta zilnica, suplimentele alimentare pot fi un real ajutor pentru organismul tau. Nu uita insa: ele nu trebuie sa inlocuiasca o dieta echilibrata, ci sa o completeze.