Surse din cadrul OMS au confirmat că la 14 iulie vor fi publicate două rapoarte, unul al Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), divizia sa de cercetare a cancerului, care evaluează posibilul efect cancerigen al îndulcitorului, iar celălalt al Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), divizia sa de cercetare a cancerului, care evaluează posibilul efect cancerigen al îndulcitorului.

Cel de-al doilea studiu este realizat de Comitetul de experți pentru aditivi alimentari, gestionat în comun de OMS și de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care va revizui recomandările actuale privind doza zilnică de aspartam în lumina raportului IARC.

Este aspartamul periculos?

Încă din 1981, experții OMS și FAO au declarat că aspartamul poate fi consumat în siguranță "în anumite limite".

De exemplu, s-a afirmat că sănătatea unui adult mediu ar putea fi în pericol dacă ar bea între 12 și 36 de cutii de băuturi răcoritoare care conțin acest ingredient.

Evaluarea IARC a fost realizată în cadrul unei reuniuni a IARC din 6-13 iunie, în timp ce experții în aditivi ai OMS și FAO vor analiza rezultatele - încă nepublicate - în cadrul unei reuniuni care va avea loc între 27 iunie și 6 iulie, în cadrul căreia vor face recomandări finale.