Anterior, fructele sale, cunoscute sub numele de roșcove, erau folosite doar pentru hrana animalelor, iar valoarea lor nu prezenta un mare interes economic. Cu toate acestea, puțin câte puțin, acest lucru s-a schimbat. Pulpa sa este acum folosită ca substitut pentru cacao și la fabricarea ciocolatei. În trecut, era consumată în stare proaspătă, ca un "tratament rural".

Foarte hrănitoare

Fructele de roșcove se caracterizează printr-un conținut ridicat de zahăr, în principal zaharoză, glucoză și fructoză. Fiind naturale, acestea sunt absorbite lent de către organism.

De asemenea, acestea oferă proteine, un conținut scăzut de grăsimi și un nivel ridicat de fibre alimentare, în special în semințe. Pulpa este compusă din zaharuri, polifenoli și minerale, în timp ce semințele conțin proteine, fibre alimentare, polifenoli și minerale și nu conțin gluten, informează un studiu publicat în Food Science & Nutrition.

Pulberea de roșcove este o sursă valoroasă de vitaminele E, D, C, niacină, B6 și acid folic, în timp ce vitaminele A, B2 și B12 sunt furnizate la niveluri mai scăzute.

O alternativă fără grăsimi la ciocolată

Acest produs, care poate fi consumat în stare proaspătă, dar și sub formă de extracte sau pulbere, oferă numeroase efecte pozitive.  

Pulpa de roșcove conține proprietăți astringente și este, de asemenea, antidiareică și digestivă. Conținutul său ridicat de pectină, o fibră naturală care se găsește în anumite legume, o face, de asemenea, bactericidă, antivirală, coagulantă, anticancerigenă și un bun remediu împotriva colesterolului, potrivit Ecología Verde. 

Ciocolata poate avea beneficii importante pentru sănătate, dar adăugarea legumei la smoothie-urile, prăjituri și negrese reduce în schimb caloriile și grăsimile. În timp ce cacaua are aproximativ 40% de grăsime, carobul nu are mai mult de 2%. Are de două ori mai mult calciu decât cacaua și nu conține cofeină.

Când gătiți, puteți înlocui ciocolata cu carob într-un raport de 1:1, recomandă Healthline. Pentru a face făină de roșcove, îndepărtați semințele și apoi deshidratați-le". Apoi se prăjesc și se macină până se obține o pulbere foarte fină. Această pudră este gata pentru a fi folosită în bucătărie sau pentru a fi adăugată în smoothie-uri, iaurturi sau orice alt aliment", explică cei de la Mejor con Salud.

La fel ca și cacaua, roșcovele conțin cantități mari de polifenoli, antioxidanți cunoscuți pentru reducerea riscului de boli de inimă. Aceștia au fost legați de scăderea colesterolului rău și de un profil lipidic mai bun.

Un mic studiu din 2019 efectuat pe tineri atleți a constatat o ușoară reducere a greutății la cei care au consumat carob în loc de placebo. Dar aceștia nu au avut o scădere vizibilă a grăsimii sau o creștere a masei musculare.

foto: shutterstock.com 

Tags: roscove