Acest fruct de pădure se caracterizează printr-o bună densitate nutrițională, un conținut scăzut de calorii și un conținut ridicat de antociani și vitamina C.

Sunt catifelate, aromate, dulci și acrișoare, ideale pentru jeleuri și gemuri, deserturi și gustări, chiar și pentru salate sau iaurturi. Zmeura este unul dintre cele mai rafinate și râvnite fructe de pădure.  

Cele mai bune luni pentru a savura zmeura sunt iulie și octombrie. Conținutul nutrițional al zmeurei este foarte interesant: este săracă în calorii, bogată în nutrienți și unul dintre fructele cu cel mai puțin zahăr, are o abundență de vitamina C și este, de asemenea, bogată în vitamina B1. Se remarcă conținutul său ridicat de fibre (aproape 7%).

Dacă mâncați o cană de zmeură veți obține 8 grame de fibre și doar 5 grame de zahăr, precum și calciu, potasiu, vitamina B9 (acid folic) și vitamina C, antociani - substanțele responsabile pentru culoarea lor roșie aprinsă - și fitonutrienți. Interesant este că trebuie să știți că există 200 de specii de zmeură: există zmeură mov, aurie sau neagră.

De ce te ajută zmeura să slăbești

În primul rând, acestea pot înlocui alte gustări mai nesănătoase și mai calorice, cum ar fi băuturile zaharoase, chipsurile sau gogoșile.

Fructele sunt bogate în apă și fibre, ceea ce vă permite să mâncați aceeași cantitate de alimente, dar să consumați mai puține calorii, potrivit CDC. 

Compoziția nutrițională

Bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, zmeura este o sursă inepuizabilă de nutrienți. Acestea conțin vitamina C, potasiu, fibre și antioxidanți. 

În plus, zmeura - ca și alte legume și fructe proaspete - necesită multă mestecare, ceea ce ajută la reducerea foamei și la încetinirea ritmului în care mâncați, potrivit unui studiu din 2020 publicat în Nutrients. Gustul lor dulce-acrișor satisfăcător ajută la stăvilirea poftei pentru alte dulciuri, reducând aportul de zahăr rafinat.

Cantitatea mare de fibre din zmeură este esențială pentru reglarea tranzitului intestinal, încetinirea digestiei și prevenirea creșterilor bruște ale glicemiei. De asemenea, hrănește o microbiotă diversă și echilibrată, care, la rândul său, contribuie la un sistem imunitar puternic.

În plus, antioxidanții prezenți în zmeură, cum ar fi antocianii și vitamina C, sunt esențiale pentru neutralizarea radicalilor liberi și combaterea inflamațiilor.

foto: shutterstock.com