Unii oameni o mănâncă oricum, datorită efortului depus în pregătirea ei sau pentru că pur și simplu nu vor să ajungă la gunoi. Pe lângă faptul că gustul și textura nu vor mai fi aceleași, există un aspect mult mai important de luat în considerare.
Care este acela? Sănătatea. Chiar și puțin, consumul de alimente arse prezintă un mare risc din cauza acrilamidei, o substanță posibil cancerigenă.
Ce este acrilamida?
Potrivit Agenției spaniole pentru protecția consumatorilor, siguranța alimentară și nutriție (Aecosan), acrilamida este o substanță prezentă în alimentația noastră. Aceasta este formată în principal din zaharuri și aminoacizi, care sunt prezenți în multe alimente.
De ce se spune că este posibil cancerigenă?
Acesta este rezultatul diferitelor experimente pe animale de laborator. Cei care au ingerat alimente arse riscă să dezvolte mutații genetice și tumori, în special la nivelul glandelor mamare, testiculelor și tiroidei la șobolani. De asemenea, au fost observate efecte nocive asupra sistemului nervos.
Până în prezent, nu există rezultate consistente în studiile efectuate la om cu privire la dezvoltarea cancerului de rinichi, endometrial și ovarian în legătură cu expunerea la acrilamidă. Cu toate acestea, experții nu recomandă consumul de alimente arse până când nu se vor face studii suplimentare care să confirme acest lucru.