Dar caloriile nu sunt rele. Corpul tău are nevoie de ele pentru energie. O calorie este o unitate de măsură, dar nu și de greutate sau lungime. Este o unitate de energie. Apa nu furnizează energie, dar alte alimente și băuturi o fac. Dar nu în același mod. În timp ce broccoli conține doar 31 de calorii, fisticul (100 de grame) conține peste 600 de calorii. 

Indiferent de vârstă, o dietă echilibrată și moderată este esențială. Pentru a menține o greutate sănătoasă pe tot parcursul vieții, este esențial să știți că nevoile calorice variază de-a lungul anilor.

Cum afectează vârsta ta caloriile pe care le arzi

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) oferă o estimare generică: între 1.600 și 2.000 de calorii pe zi pentru femei și între 2.000 și 2.500 pentru bărbați.

Cu toate acestea, aportul caloric al unei persoane depinde de vârstă, de metabolism și de nivelul de activitate fizică. 

În timpul perioadelor de creștere este posibil să aveți nevoie de mai mult. Dacă vă mișcați mult și faceți exerciții fizice, necesarul va fi, de asemenea, mai mare. Pe de altă parte, înălțimea și greutatea au o influență, deoarece cu cât sunteți mai mare, cu atât mai multă energie folosește corpul dumneavoastră pentru a funcționa. -În consecință, dezvoltarea musculaturii îți activează metabolismul și arzi mai mult.

Dar și stadiul în care vă aflați în viață este crucial

Bebelușii și copiii, de exemplu, au nevoie de mai puține calorii decât adulții, deoarece sunt mai mici. Dar, raportat la dimensiunea corpului lor, ei folosesc mai multe calorii decât adulții, deoarece cresc și se dezvoltă.

Începând cu vârsta de 60 de ani, însă, se știe că metabolismul încetinește. Aceasta înseamnă că organismul dumneavoastră va arde calorii într-un ritm mai lent. Pe măsură ce îmbătrâniți, aveți tendința de a pierde mușchi și de a câștiga grăsime, ceea ce contribuie, de asemenea, la acest lucru. La această vârstă, oamenii au tendința de a fi mai sedentari. Acești factori combinați înseamnă că, dacă veți continua să mâncați aceleași alimente ca la 30 de ani, veți ajunge supraponderal.

Potrivit unui raport din 2023 al Academiilor Americane de Științe, Inginerie și Medicină, care a estimat nevoile calorice ale oamenilor din Statele Unite și Canada, un bărbat inactiv de 40 de ani și 90 de kilograme ar avea nevoie de aproximativ 2.700 de calorii pe zi pentru a-și menține greutatea și funcțiile corporale de bază. Dar dacă ar fi un atlet care se antrenează câteva ore pe zi, ar avea nevoie de aproximativ 3.500 de calorii.

O femeie de 77 de kilograme care se plimbă între 60 și 80 de minute în fiecare zi, de exemplu, ar avea nevoie de 2.450 de calorii pe zi la vârsta de 20 de ani; cu toate acestea, la 60 de ani, acest număr ar scădea la 2.150, iar la 80 de ani ar fi de 2.000, potrivit datelor din raportul cules de The New York Times.

Pentru a afla dacă consumați cantitatea potrivită, cel mai bun mod de a verifica este să vă cântăriți din când în când, sfătuiește Dr. Anna Maria Siega-Riz, autoarea raportului. Dacă greutatea dvs. este relativ stabilă, înseamnă că luați cantitatea potrivită. Pentru a evita obsesia, "cântăriți-vă doar atât de des cât vă simțiți confortabil", recomandă ea.

foto: shutterstock.com